«At bilen havnet på verksted, er det beste som har hendt meg på lenge»

Annonsørinnhold fra Kolumbus AS

Da bilen havarerte, måtte Asmaa Jama (38) og familien begynne å ta bussen. Det ble en stor øyeåpner.

12 juli, 2022: Sommerferien har akkurat startet. Familien Jama Omar på seks fyker nedover E39 på vei mot Kristiansand og danskebåten. Plutselig blir bilradioen overdøvet av en pipelyd fra dashbordet. Asmaa og mannen Mahad må svinge av veien og stoppe. De prøver å starte bilen på nytt, men motoren reagerer ikke.

– Vi skulle rekke båten til Danmark, så jeg ble litt stresset. Vi ringte etter bilberging, og havnet i Mandal som var nærmeste by. Vi tenkte at vi kunne leie bil der, men på grunn av flystreiken var det absolutt ingen biler til leie, forteller firebarnsmoren fra Hinna.

Til tross for en noe dramatisk start på ferien, er Asmaa snar med å finne en løsning. Mens Toyotaen rulles inn på verksted, bestiller de i hui og hast en maxitaxi som frakter familien til båten og videre til Danmark.

Velger buss over bil

Vi spoler frem til feriens slutt. Bilen er fortsatt på verksted, og for første gang på ti år må Asmaa ta buss til jobben i Hillevåg. Den nye reisemåten skal raskt vise seg å bli en stor øyeåpner for henne.

– Å sitte i bilkø synes jeg er helt horribelt, så det var befriende å slippe å kjøre selv. Å bli fraktet fra a til b og slippe å tenke på fartsgrenser eller vikeplikt, er rett og slett deilig. Det å gå til bussholdeplassen ser jeg på som en bonus, fordi da får jeg frisk luft og våkner. Før parkerte jeg bilen og gikk halvtrøtt rett inn på kontoret.

I Kolumbus-appen ser hun nøyaktig hvor bussen befinner seg og når den kommer. Bilen savner hun ikke.
NYE REISEVANER: Etter at familiebilen ble ødelagt i sommer, har Asmaa tatt bussen hver dag.

I dag, når kolleger spør om hun vil sitte på til jobben, takker Asmaa høflig nei. Hun liker sin lille luke med egentid på bussen hvor hun kan koble helt av. Hun har også merket at hun stresser mindre i jobbhverdagen i helsevesenet.

To måneder etter motorstoppen var bilen ferdig reparert. Men Asmaa fortsetter å bruke buss fremfor bil.

– At bilen havnet på verksted, er det beste som har hendt meg på lenge. Å sitte på bussen er mer behagelig enn å kjøre bil. Jeg sparer heller ikke noe særlig tid på å kjøre selv. Bussen kjører i kollektivfeltet og suser forbi bilkøen, så det er helt genialt. Jeg har funnet min lille lykke i hverdagen, sier Asmaa, og legger til at hun og mannen også er forbløffet over de økonomiske gevinstene.

Vi fikk nesten sjokk da regningen for bompenger ikke kom! Vi har spart så mye på å slippe å betale bompenger og diesel.

Lurer du på hvor mye bilen koster deg per år? Få oversikt med Kolumbus’ bilkalkulator.

STRESSER MINDRE: Etter å ha byttet ut bil med buss til jobb, har Asmaa Jama følt seg mer avslappet.

Familien bor i nærheten av en bomstasjon på Hinna, og Asmaa har flere ganger tidligere vurdert å reise kollektivt til jobb. Men å komme i gang var vrient siden hun var vant til å ta bilen.

– Jeg har i tillegg hatt forestillinger om at det er vanskeligere å ta bussen fordi jeg må levere minstemann i barnehagen. Men det stemmer ikke. Når jeg ser tilbake på morgenene med bil, så synes jeg det var stressende.

Les også: – Jeg har ikke savnet bilen en eneste dag

Vaneendring kan ta tid

Blant befolkningen i Rogaland som ikke reiser kollektivt, har 87 prosent et kollektivtilbud til jobb, sentrum eller et annet sted de reiser til. Det viser en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Kolumbus. Asmaa var en av disse, som ikke benyttet seg av tilbudet. Nå har hun klart å få en ny, god vane.

Psykolog Sunniva Kleiven Itland. Foto: Tonje Lien Wold

– Å kjøre selv kan være en behagelig vane som er vanskelig å vende. Å endre vaner kan kreve at vi står i litt ubehag, og det har vi ikke alltid lyst til, sier psykolog Sunniva Kleiven Itland.

Selv om vaneendring kan kreve litt innsats, er psykologens tips å gjøre ting enklere for seg selv. Hvis du for eksempel har bestemt deg for å spasere og ta bussen til jobb, øker sjansen for at du lykkes hvis du forbereder deg litt, og blir bevisst på at «jeg rekker bussen hvis jeg går ut av døren klokken halv åtte».

Når du skal endre på en vane, er det viktig å være klar over at du kan gå på noen smeller, sier hun.

– Hvis du tenker at du alltid skal lykkes, blir det klin umulig. Noen dager orker man ikke, og det er en del av prosessen. Det er lurt å tenke på det som nettopp en prosess, hvor feiling er noe du kan lære.

– Å innarbeide en ny vane handler om å fortsette å prøve.

Les også: Familien Paulsen sparer 40.000 kroner i året på å kjøre mindre

Solgte bilen

Til daglig sitter Asmaa mye i ro i kontorjobben sin. Hun setter derfor ekstra stor pris på de små gåturene til og fra bussen.

– Dagene mine starter bedre nå. Jeg går mer enn jeg pleide, og jeg elsker å få inn flere skritt og frisk luft! Og det gir meg en god følelse å vite at jeg er med på å spare kloden for CO2-utslipp, sier hun.

FORNØYDE: – For mine barn er det gøy å ta buss, fordi det har vi aldri pleid å gjøre, sier firebarnsmoren Asmaa. Her venter hun på bussen med sønnen Benjamin (3).

På hjemveien plukker hun opp treåringen i barnehagen og lar han velge om de skal ta bussen eller gå den siste biten hjem.

– Benjamin vil ofte ta bussen. Han synes det er veldig gøy å sitte bakerst og se ut av vinduet, og trykke på stopp-knappen når vi skal av.

KVALITETSTID: Asmaa Jama og yngstesønnen Benjamin får sin egen stund sammen på bussturen hjem fra barnehage og jobb.
LIKER Å TA BUSS: Benjamin (3) synes det er stas å få trykke på stopp-knappen når de skal av bussen.

Sommerens bilhavari førte til store endringer for Asmaas familie. Det var ikke planen, men etter at bilen var ferdig reparert, ble den bare stående. Derfor har de nå solgt bilen.

– Jeg fikk meg en kraftig øyeåpner da bilen havnet på verksted. Å begynne å ta bussen har vært en aha-opplevelse både helsemessig og økonomisk. Når jeg kommer på jobb i dag, har jeg allerede koblet av på veien. Det er litt dumt at jeg ikke har gjort dette før, sier hun.

PS:
Visste du at du kan reise fem for én med Kolumbus? Med voksenbillett kan inntil tre barn og to voksne reise på samme billett alle hverdager etter klokken 17.00 og hele helgen.

 

Fordeler med å reise kollektivt

  1. Når vi beveger oss mer, for eksempel ved å spasere til og fra busstoppet, høster vi positive helsegevinster både fysisk og psykisk. Gevinstene blir enda større om vi også går av et stopp tidligere, og spaserer det siste strekket.
  2. Kjører du en vanlig bil* to mil mindre hver uke, sparer du kloden for over 140 kilo CO2-utslipp i løpet av et år. Det tilsvarer like mye karbon som to trær fanger opp i løpet av sine ti første leveår, ifølge klimagasskalkulatoren til det amerikanske miljøvernbyrået EPA.
  3. Du gjør en innsats for nærmiljøet! Reiser du kollektivt, bidrar du til mindre køer på veiene, mindre svevestøv og bedre luftkvalitet.
  4. Det lønner seg økonomisk å la bilen stå oftere. Med rekordhøye bensin- og strømutgifter kan du spare ekstra mye.

* Regnestykket tar utgangspunkt i en Volkswagen Passat 2011-modell som slipper ut 135 gram CO2 per kilometer.

 Slik lykkes du med å endre en vane

  1. Begynn i det små og ikke prøv å endre for mye på en gang.
  2. Lag oppnåelige mål. Skriv dem gjerne ned.
  3. Gjør situasjonen enklere for deg selv. Lag en plan for å nå målene.
  4. Minn deg selv på hvorfor du vil kutte ut vanen eller få en ny.
  5. Gi deg selv en klapp på skulderen for hver dag du har klart å følge planen din.
  6. Å lage en avtale forplikter og kan være en nyttig drahjelp.
  7. Ikke gi opp hvis du faller tilbake til gamle vaner. Det er aldri for sent å prøve igjen.

Kilde: Psykolog Sunniva Kleiven Itland

 

Annonsørinnhold fra Kolumbus AS

Foto: Kevin Molstad