Elsykkelsmilet

Tekst og foto: Dagsavisen MER

For noen år tilbake tok Aina et valg som skulle prege hverdagen hennes på måter hun ikke hadde sett for seg. Valget gjør at hun nå kan bruke byen på en helt annen måte, og får bedre økonomi, samvittighet og helse som bonus. Aina har byttet ut bilen med el-sykkel, og har aldri angret.

Vi møter Aina på Okseplassen på Torshov for å høre mer om hverdagen som elsyklist i byen.

Bakgrunnen er sykkelsatsingen som Bymiljøetaten i Oslo kommune står bak. Over flere år er det lagt ned mye arbeid for å forbedre hverdagen til folk som sykler, med mål om å få flest mulig til å bytte ut bilen. Og at arbeidet gir resultater er Aina et bevis på.

Får brukt hele byen

– Bærekraft, miljø, god samvittighet, bedre økonomi, bedre helse og vind i håret.
Aina ramser opp hva som skaper hennes sykkellykke uten å tenke seg om. Dette er åpenbart et tema som har vært oppe tidligere.

Og jeg får brukt hele byen, legger hun til.

Okseplassen på Torshov

Da barna var yngre følte Aina at hun trengte bil i hverdagen. Det ble mye kjøring av barn til ulike aktiviteter. Da barna ble store nok til å komme seg rundt med kollektivtransport eller egen sykkel, tenkte Aina at det var unødvendig å bruke penger på å ha en bil stående dersom det skulle bli bruk for den.

Så hun byttet ut bensinslukeren med elektrisk tohjuling. Det har gjort at hun nå har hele byen som nærområde, og bruker den på en helt annen måte enn tidligere.
– Om det er en fin dag og jeg ikke har andre planer, så setter jeg meg på sykkelen og tar turen ut i Marka. Det går ikke med bilen! 

Hun trekker frem favoritter som Lillomarka, Mylla, Mosseveien til Ingierstrand og Nesodden rundt når hun forteller om mulighetene syklingen gir til en naturopplevelse tett på storbyen.
Aina har elsykkel og er klar på at dette øker rekkevidden dramatisk og dermed åpner byen på helt nye måter.

Elsykkelsmilet

Aina har definitivt elsykkelsmilet når hun snakker om dette. Og det er hun ikke alene om. Norsk elbilforening gjennomførte i 2021 undersøkelsen «Elsyklisten 2021».
Her er noen av hovedpunktene:

  • Over halvparten av respondentene (56%) oppgir at elsykkelen erstatter bil som hovedtransportmiddel.
  • De som kjøper elsykkel bruker den mye, nær halvparten av elsyklene i landet brukes daglig. Og grunnen? Det er både praktisk og morsomt!
  • 88% bruker sykkel mer enn før, og gjør det både til trening (68%) og jobb (58%).

De siste par årene har elsykkelsalget ligget rundt 80.000 solgte sykler i året, og sykkelbutikkene forventer at trenden bare øker nå som nordmenn vender tilbake til kontor og andre arbeidsplasser utenfor hjemmet.

Aina har altså statistikken på sin side når hun argumenterer for elsykkelens meritter i bybildet.

– Elsykkel er utrolig deilig i oppoverbakkene, noe det er en del av i byen. Jeg kommer opp de lengste bakkene uten å bli svett, og det gjør at jeg kan bruke sykkelen overalt.

Aina er miljøengasjert og er tydelig på at det er deilig med god samvittighet. Mange ser seg om etter måter å leve mer bærekraftig på, og sykkel er et av de mest effektive grepene folk kan ta i sin egen hverdag for å bidra. Men Aina er tydelig på at dette ikke føles som en plikt.

– Jeg sykler fordi jeg liker det. Og det er utrolig praktisk!

Syklingen er en fryd når man har god tilrettelegging

Kom i gang

For de fleste er det en viss investering å skaffe seg elsykkel. Imidlertid er det viktig å regne med hvor mye man kan spare i andre transportkostnader. Aina finansierte elsykkelen ved å selge bilen, og de få gangene hun fremdeles må ha bil er det et mylder av tjenester der man kan leie bil rimelig. Hun er tydelig på at hun har spart masse på å bytte ut bilen. Piggdekk og varme klær gjør at sykkelen også brukes vinterstid, slik at gevinsten fortsetter gjennom hele året.

Aina ønsker seg enda mer tilrettelegging særlig når det kommer til parkering. Hun oppfordrer alle til å legge litt press på borettslag og arbeidsplasser som kan søke på tilskudd til blant annet trygg parkering og lading. På Oslo kommunes nettsider finner du en oversikt over kommunes støtteordninger til klimatiltak.

Oslo Kommune har også samlet tips og råd på sin sykkelside. Her finner både du som er ny og erfaren på sykkel nyttige lenker og informasjon. Alt fra videoer om hvordan du fikser sykkelen selv eller hvordan du finner ditt nærmeste sykkelverksted, til kart over tilrettelagte sykkelveier i byen.

Kom deg på sykkelen og få bedre økonomi, helse og samvittighet du også! – avslutter Ania elsykkelsmilende. Vi har allerede tatt henne på ordet.