Skolebussjåfør Jan Gunnar hylles av barn og foreldre: – Jeg har verdens beste jobb

Tekst: Kolumbus
Foto: Moxey 

Skoleskysstilbudet på Hommersåk er uunnværlig, mener foreldrene. Og ingen passer bedre på at skolebarna kommer trygt frem enn bussjåfør Jan Gunnar Sjøthun (60).  

– Ser dere svanen? Vet dere hvorfor svanen har så lang hals? sier Jan Gunnar Sjøthun inn i mikrofonen idet bussen svinger ut av Hommersåk kai. 

– Nei, svarer skolebarna. 

– Det er fordi den skal rekke opp til hodet, sier bussjåføren, til barnelatter fra setene bakover i bussen.  

TRYGGHET OG MORO: At alle oppfører seg fint mot hverandre, og at setebeltet er på, er viktig for Jan Gunnar. Det samme er sanger og vitser på turen.

Trygghet mellom hjem og skole 

Alle grunnskoleelever i Rogaland med mer enn fire kilometer reisevei mellom hjem og skole, har rett på gratis skoleskyss gjennom Kolumbus. En av dem som kjører ruten i Hommersåk, er Jan Gunnar. Han har kjørt buss i 39 år.  

Som alle andre dager startet han på jobb klokken 07,15 denne morgenen. Han har allerede kjørt sine tre morgenrunder for å frakte skoleelever til fire skoler. Nå er klokken 13,16, og han er klar for å bringe skolebarna trygt hjem igjen.   

– Jeg synes det er gøy å holde litt show med ungene i skolebussen. Hvis jeg kan være en trygghet mellom hjem og skole, har jeg oppnådd noe positivt. Og hvis sjåfører kan lære noe av meg, har jeg oppnådd enda mer. Dette er en veldig takknemlig og kjekk jobb. Jeg er så stolt av yrket mitt, sier han. 

Idet den grønne bussen kommer kjørende mot busstoppet ved Maudland skole, kappes det om hvem av barna som skal stå fremst. «Stopp her!» vinker og gestikulerer de små. I dag stanser bussen ved Jonas.  

– Noen dager stopper jeg bussen ved guttene, andre ganger ved jentene. Jeg pleier å veksle, slik at det skal være rettferdig, forteller Jan Gunnar.  

Én etter én stiger skolebarna om bord på bussen. 

– Hallo, poppelopper, sier Jan Gunnar med et smil. 

– Du er poppelopp, svarer et av de minste barna. 

– Nei, du er, sier Jan Gunnar og ler.  

I frontruta sitter reisebamsen Sofus. Den er plassert i vinduet, slik at de minste som ikke kan lese, skal kjenne igjen skolebussen.  

– Har alle festet setebeltene? sier Jan Gunnar og tar en kikk i speilet.
– Det er bra, konstaterer han og ruller av gårde.  

Kjørt til skolen av samme sjåfør  

Alf Kåre Lauvås (43) og søsknene ble selv kjørt til skolen av Jan Gunnar da de var små. Nå er det Alf Kåres barn, Alma Sofie (11) og Jonas (8), som får sitte på med bussjåføren med det gode humøret. 

– For oss foreldre betyr skoleskyssordningen trygghet. Jan Gunnar gjør virkelig en god jobb. Vi vet at han passer på barna, at de kommer til skolen til riktig tid og går av på riktig sted. Jeg setter stor pris på det han gjør for barna mine, og jeg vet at mange andre foreldre også gjør det. Han strekker seg langt og er alltid positiv, sier Alf Kåre.  

Han husker godt da han selv ble kjørt til skolen av Jan Gunnar, og forteller at han passet like godt på da som nå. Et minne som sitter særlig godt i, er at bussjåføren ikke likte når elevene gikk inn bakdøra. 

– Jan Gunnar så helst at vi gikk inn foran så vi kunne hilse på hverandre. Han viser at han bryr seg. Barna savner ham med én gang han er borte, og teller ned dagene til han er tilbake, sier han.  

Bussjåføren smiler og legger til at det er flere gode grunner til at barna må gå inn foran:  

– Da vet jeg hvem som er i bussen og kan stoppe for dem som glemmer å «plinge». Og dersom det skulle skje noe, er det viktig å vite antallet passasjerer.  

TO GENERASJONER: Alf Kåre Lauvås (t.h.) ble selv kjørt til skolen av Jan Gunnar. Nå er det barna Jonas (8) og Alma Sofie (11) sin tur. Jonas holder reisebamsen Sofus, som alltid er med på skolebussen.

Trygg på veiene 

Alma Sofie (11) synes det er gøy å kjøre med Jan Gunnar. Hun forteller at de pleier å prate og synge. Han har også lært dem at det er viktig at setebeltet er på helt til de er fremme, i tilfelle han plutselig må tråkke på bremsen.  

– Og hvis noe ikke er greit, eller noen tøyser veldig mye, sier han i mikrofonen at de må slutte – eller så stopper han bussen og sier ifra, forklarer Alma Sofie. 

Det kan Jan Gunnar bekrefte. Han vil at barna skal oppføre seg fint med hverandre, og tror han får noe positivt igjen for det.  

– Alle er kompis, de roper og vinker til meg hvis jeg treffer dem på fritiden eller ser dem i skolegården, sier Jan Gunnar. 

Hedret med kake 

Ellen Kristine Nordbø har også barn som tar bussen til ungdomsskolen og barneskolen. Tidligere var det et punkt på skoleruten hvor barna måtte krysse en vei like etter en sving i 50-sonen. En dag observerte hun Jan Gunnar utenfor bussen på dette punktet. 

– Han hadde stoppet bussen for å slippe av en gutt på syv år. Jan Gunnar fulgte ham over veien, slik at gutten skulle slippe å krysse veien alene. Da tenkte jeg at dette er en person med ekstra omsorg, forteller Ellen Kristine.  

Ryktet om bussjåføren som gir det lille ekstra, spredte seg. På denne tiden delte TV Vest Rogaland ut kake til noen som fortjente det hver uke, og da de fikk nyss i saken, ventet de en dag med marsipankake på Jan Gunnars endestasjon. 

– Plutselig kom et TV-team bort til bussen. Det var veldig overraskende. Jeg synes det var en rørende og kjekk opplevelse, sier Jan Gunnar. 

Ellen Kristine har også lagt merke til at Jan Gunnar legger igjen meldinger på gjenglemt-siden på Facebook hvis et barn har glemt igjen noe. Og ser han at noen er litt sent ute, venter han. 

– Han passer ordentlig på ungene, og bruker av sin tid for at de skal få en grei start og slutt på dagen, sier hun.  

TRYGT TIL OG FRA: Skoleskyssordningen sørger for at barn med lange eller trafikkfarlige skoleveier kommer seg trygt til og fra skolen.

Bussjåfør-drømmen 

Tilbake i bussen spør Jan Gunnar:  

– Skal vi synge?  

– Jaaa! 

Vi lar det regne, vi lar det regne, vi sier bare okay. For snart skinner solen igjen på vår vei. 

Hele livet har 60-åringen visst at det var bussjåfør han skulle bli – akkurat som faren sin.   

Neste år har Jan Gunnar kjørt buss i 40 år. Og han har ingen planer om å gi seg.  

– Jeg har verdens beste jobb. Faren min kjørte i 49 år. Det skal jeg klare å tangere.  

PERSONLIG: Du får et mye mer personlig forhold til alle passasjerene hvis de går inn fremme, hvor man kan få øyekontakt og si hei, mener Jan Gunnar Sjøthun.

Kolumbus har totalt 187 skoleruter fordelt rundt i Rogaland:  

Nord-Jæren: 17 

Dalane: 17 

Ryfylke Nord: 21 

Ryfylke Sør: 24 

Jæren: 41 

Haugalandet: 67 

Disse har rett på skoleskyss gjennom Kolumbus:  

  • Grunnskoleelever som har lengre enn fire kilometer avstand mellom hjem og skole (to kilometer for førsteklassinger).  
  • Grunnskoleelever som har en spesielt trafikkfarlig eller vanskelig skolevei.  
  • Elever som har varig funksjonsnedsettelse eller er midlertidig skadet. 
  • Videregåendeelever som bor i et område med definert lavt rutetilbud.
  • Elevene får et Kolumbus-kort med en personlig skolebillett, som skannes maks to ganger per skoledag mellom kl. 06:00 og 17:00 for grunnskoleelever og mellom kl. 06:00 og 22:00 for elever på videregående skole. 

Les mer om Kolumbus’ skoleskyssordning