Merethe sykler hele vinteren – «Føles tryggere enn å gå!»

Vintersykling i Oslo
Merethe sykler til jobb hele året.
Tekst: Dagsavisen MER
Foto: Oslo kommune

Det er stadig flere som får øynene opp for fordelene med sykkelen i byen, til og med midtvinters. De som sykler hele året kan spare masse tid og penger, og får god samvittighet både på vegne av egen helse og miljøet.

Oslo kommune satser stort på sykkel i hovedstaden og målet er at sykkelen skal være et reelt alternativ hele året. Dette har ført til at flere har fått øynene opp for sykling vinterstid. De fleste som prøver opplever faktisk at det ikke er noe problem.

Var skeptisk

En av de som farer frem både i solskinn og snøføyk mellom bygårder og trikk er Merethe Flakk som bor på Grünerløkka.

Hun var i utgangspunktet skeptisk og litt redd for å dra tohjulingen ut på vinterstid, men etter litt overtalelse fra venner bestemte hun seg for å sjekke nærmere. Da hun  fant ut at Oslo kommune hadde en tilskuddsordning for piggdekk for et par år siden, søkte hun og fikk dekket 50% av kostnadene. Da hadde hun ikke lenger noe å tape på å prøve.

Hun var nervøs første gang hun prøvde seg på glatta, men ble fort komfortabel med forholdene.
Jeg har ikke falt enda, og det føles faktisk tryggere å sykle enn å gå når det er skikkelig glatt. Jeg har sklidd og falt til fots, men det har jeg ikke gjort med sykkelen!

Merethe har rett og slett ikke tid til å bruke andre transportmidler da hun skal levere i barnehagen før hun drar videre til jobben. Tidsmessig er det krevende når jobben er 3 km unna og ligger langs en rute som gjør at man må bytte fra trikk til buss. Alt dette skal skje innen kl. 08.00 om morgenen. Hun har kvittet seg med bilen etter at hun byttet jobb og har valgt sykkel som familiens og eget transportmiddel i hverdagen.

– Uten sykkel får jeg nesten ikke tiden til å gå opp. Det ville blitt for mye logistikk. Jeg bruker en halvtime på å gå eller reise kollektivt, men med sykkelen tar det 10 minutter. Det går rett og slett mye fortere enn noe annet i byen og jeg sparer masse tid!

At det er mye oppoverbakke på vei til jobb spiller ingen rolle. Merethe har skaffet seg el-sykkel og holder god fart opp bakkene.
– Man må bare vise hensyn til andre trafikanter og ta det litt pent i trafikken, så er det ikke noe problem.

Mellom bygårder og trikk på Grünerløkka – hele året.

De som intet våger, intet vinner

Vinteren 2020/2021 gjorde Oslo kommune en større undersøkelse før og etter vinteren med respondenter som hadde fått tilskudd til piggdekk. De aller fleste var ferske vintersyklister. Resultatene de fant var svært oppmuntrende:

De som ikke hadde syklet om vinteren tidligere uttrykte i forkant at de var skeptiske til å vintersykling. Spesielt anså de glatte veier, manglende brøyting og snø som store barrierer. Etter at de hadde syklet litt med piggdekk gjennom vinteren hadde disse hindrene sunket betraktelig. Også andre barrierer, som snø og kulde, opplevdes som vesentlig mindre hindre etter vinteren. De aller fleste oppga at det var enklere, tryggere og mer behagelig å sykle enn de har trodd.

Undersøkelsen viste blant annet:

  • Blant de ferske vintersyklistene som hadde syklet med piggdekk oppga 76 prosent glatte veier som en barriere før vinteren. Etter å ha syklet med piggdekk en vinter, mente kun 7 prosent at dette var et hinder.
  • 75 prosent av dem synes det var enklere å sykle om vinteren enn de trodde
  • 86 prosent svarte at piggdekkene gjorde dem trygge på glatte veier

Dette tyder på at det er fordommer og ikke faktiske barrierer som hindrer folk fra å sykle om vinteren. Og her har Oslo Kommune nå kommet med et tiltak som skal senke terskelen:

De blå bysyklene vil i år få piggdekk fra 1. desember og gjennom hele vinteren. Her kommer det mer informasjon om dette når det nærmer seg.

Håpet er at mange oslofolk selv skal oppleve at sykkelen fungerer godt også på vinterstid, og ikke minst kunne feire jul med litt bedre samvittighet for miljø, helse og lommebok.

3-5. november kan du også å få hjelp til å skifte til piggdekk på egen sykkel, helt gratis! Kom innom et av kommunens pop-up sykkelverksteder som er plassert på fire steder i byen. Der blir det også mulig å kjøpe dekk til rabattert pris.

Lettere enn du tror

Vi spør Merethe om hun har noen gode tips til å komme i gang.
Piggdekk er et must! Da holder du deg på veien og kan bremse raskt. Og håndvarmere er veldig deilig.

Håndvarmere er et par ekstra hansker som beskytter mot vær og vind, og gir ekstra varme på de kaldeste dagene. Ellers er det bare å kle seg etter forholdene.
Og så har jeg et setetrekk i saueull, ler hun.

For hun sykler nemlig hver eneste dag, også i snøstorm.
– Jeg opplevde en gang i fjor at det var vanskelige forhold. Da var det full snøstorm og man kom nesten ikke frem med noen ting. De har virkelig blitt flinke til å måke, strø og legge til rette. Det er bare å sørge for å ha gode klær så går det meste veldig fint.

Her har vi samlet noen tips for de som skal prøve seg for første gang.

Merete sier hun er heldig fordi hun har en arbeidsgiver som ønsker å tilrettelegge for ansatte som sykler. Oslo kommune tilbyr en rekke tilskudd til bedrifter og borettslag som ønsker å gjøre det enklere å velge sykkelen. Tilskudd til sykkelservice, sykkelparkering, ladestasjon for el-sykler og innkjøpskompensasjon for lastesykler er blant noen av tiltakene man kan søke om. Her finner du oversikten fra Klimaetaten.

Det var godt vær da bildet ble tatt, men Merethe sykler uansett forhold. «Det er bare å kle seg godt», sier hun.

Merethe har til slutt en oppfordring til de som er nysgjerrig.
– Det er bare å gønne på! Det er virkelig ikke noe problem, og føles faktisk tryggere enn å gå.

For å hjelpe folk med å komme i gang har Oslo kommune samlet gode tips og informasjon på denne siden.

God sykkeltur!