Pakkeguide til telttur (skuldersesong)

Dilemmaet på telttur i fjellet er å ha med alt utstyret du trenger for å være godt forberedt, uten at det blir for tungt å bære.

SKULDERSESONG?

Skuldersesongen på våren og høsten kan være et ideelt tidspunkt for minnerike teltturer i fjellet.

På våren trekker snøgrensen seg oppover, vinterstengte veier begynner å åpne, lavereliggende områder blomstrer mens snøen ligger hardpakket i enkelte alpine områder, noe som gjør det enklere å ferdes til fots.

På høsten kan du se naturens vakre fargespill, og noen ganger oppleve sesongens første snøfall.

I begge sesongene er det færre mennesker, noe som gir ro og stillhet og mulighet til å være for seg selv i villmarken.

Men, selv med optimale rammer rundt turen må du være forberedt på å møte alle slags forhold.

Dilemmaet på telttur i fjellet er å ha med alt utstyret du trenger for å være godt forberedt, uten at det blir for tungt å bære. Du bør altså sørge for å ha med riktig utstyr når du drar på telttur i skuldersesongen.

Her er vår Topp-12 liste med essensielle ting du må pakke med deg på telttur i fjellet i skuldersesongen. Listen er ikke rangert fordi vi mener at alle punktene er viktige.

UTFORSK VÅR KOLLEKSJON FOR FRILUFTSLIV

MENN   KVINNER

12 TING DU MÅ HA MED PÅ TELTTUR I FJELLET PÅ VÅREN & HØSTEN

 

4-SESONGSTELT

Når det er en sjanse for at det kommer til å være kaldt der du telter, så vil et telt med dobbel duk isolere mest effektivt. Kondens vil garantert oppstå og med enkel duk får du fuktigheten inn i teltet. Hvis du har muligheten bør du velge et telt som har to duker og gir god ventilasjon for å holde deg tørr og varm gjennom natten. Et superlett telt kan være perfekt i sommermånedene, men sterk vind i fjellet kan begrense søvnen din på våren og høsten, spesielt hvis det begynner å snø.

0-25-GRADERS SOVEPOSE 

En sovepose fremstår som en selvfølge for å holde seg varm og komfortabel gjennom en frisk natt, men den er også viktig for på holde noe av utstyret varmt og tørt. Du bør beholde svette klær på for å tørke dem ved hjelp av kroppsvarme og isolasjonen fra soveposens dun. Hvis det trengs, så kan du legge fuktige hansker og annet fuktig utstyr i soveposen over natten for å tørke det. Elektronikk kan også puttes i soveposen for å unngå at batteriene tømmes i kulden. Og sist, men ikke minst, ha brenselflasken din i soveposen så den fungerer best når du trenger det mest. Husk … det er alltid kaldere på toppen enn nede i dalen, så planlegg deretter.

SKREDUTSTYR

Når du går inn i et skredterreng med snø så risikerer du å bli utsatt for skred, særlig når flere mennesker ferdes i samme område. På våren er det størst risiko for å møte på snøskavler og våte flakskred på grunn av solinnstråling. Vær utstyrt med spade, skredsøker og søkestang, og vær oppmerksom på omgivelsene dine når du befinner deg i skredterreng. Start turen tidlig på dagen for å unngå soleksponert snø, og vær forsiktig. Lær deg hvordan utstyret brukes og øv deg regelmessig på å bruke det. Følg med på vær- og skredvarsler.

ISOLERTE, KOMFORTABLE VINTERSTØVLER

Når du tilbringer tid i fjellet så bør du ha solide, isolerte støvler som er kompatible med stegjernene eller broddene dine, og som holder deg varm når temperaturen synker. Bruk en støvel som er vanntett og komfortabel å gå med i variert terreng. Velg en stivere støvel for teknisk terreng som kan kreve klyving, og en mykere, lettere modell for lange distanser. Hvis forholdene tillater det kan det være behagelig med en lettere terrengsko. Pass på at skoene dine er store nok – hvis sirkulasjonen hemmes kan føttene kjøles ned.

EGNEDE OG PÅLITELIGE KLÆR

Alle som går tur i skuldersesongen bør ha flere lag med egnede plagg for å kunne tilpasse seg varierende temperaturer. Lagdeling hjelp deg å regulere temperaturen mens du beveger deg gjennom forskjellige høydenivåer og ulike miljøer. Et godt lag innerst som Helly Hansens Solen gjør det mulig å kle seg lett og pustende ved mildere temperaturer, og ved lengre innmarsjer gjennom skog mot høyereliggende fjellområder.

En allsidig, varm og lett isolert jakke fungerer fint som mellomlag gjennom alle sesonger. Dun er favoritten, fordi det holder deg varm og fortsatt gir deg pustbarheten du trenger når pulsen stiger. Men, nå finnes det også hybrider som er fantastiske for skuldersesongen. Vi er spesielt begeistret for den nye Odin Lifaloft Down Hybrid Insulator.

Du må også ha en skalljakke med nok plass til å kunne optimalisere lagdelingen i all slags vær. Helly Hansens Odin 9 Worlds 2.0 passer perfekt til overnattingsturer i skuldersesongen på grunn av sin slitestyrke og suverene vanntetthet og pustbarhet. Et tykt skall er ideelt for å fange og beholde varme og beskytte seg mot elementene. Hvis været er mildere kan en lettere skalljakke som Odin 3D Air Shell eller Odin Minimalist 2.0 være utmerkede valg.

SPADE

En spade  er en essensiell del av skredutstyret ditt, men hvis du telter på snø i fjellet, er den også til god hjelp når du skal grave teltplass i snøen. Bygg en solid vegg rundt teltet for ekstra beskyttelse mot vinden. Og bruk spaden til å grave ut en plass i ytterteltet hvor du kan sitte komfortabelt og kle av og på deg, samtidig som det gir et vindbeskyttet sted å varme opp mat.

MEDIUM-STOR RYGGSEKK

Den mest åpenbare tingen på listen er … selvfølgelig … en ryggsekk.

Du trenger et sted å pakke alt det essensielle utstyret!  En 50–75 liters ryggsekk er best, avhengig av hvor lett du ønsker at det skal bli. Et justerbart hoftebelte og justerbare stropper er helt nødvendig, mens andre detaljer som vannflaskelommer, hoftebeltelommer og flytende topplokk, kan være kjekt å ha avhengig av dine preferanser. Sørg for at sekken har stropper der du kan feste større gjenstander som f.eks. truger. Et regntrekk er bra å ha uansett om det er ventet regn eller ikke. Det kommer godt med som underlag for sekken så den slipper å stå rett på snøen.

KOKEUTSTYR

God mat får verden til å gå rundt.

Du vil definitivt ønske varm og smakfull mat for å holde humøret og energien oppe gjennom hele turen.

I høyereliggende områder og kaldere klima, fungerer det best med et kokeapparat som går på flytende brensel. Disse kan imidlertid være tunge og litt kronglete å bruke. Alternativet er en gassbrenner, men den er ikke like ideel i kaldere temperaturer. Men, du kan regulere temperaturen ved å holde gassboksen varm og inntil kroppen ved anledning (f.eks. ha den inni dunjakka når du kommer frem og skal etablere teltplass).

For å kose deg litt ekstra kan du koke opp vann og varme deg opp med en god og varm “nightcap”. Og du kan fylle vannflasker med varmt vann og bruke dem som varmekilder i soveposen.

BRODDER, STEGJERN OG TRUGER

På de fleste turer der du planlegger å gå over tregrensen, uansett når på året, anbefaler vi å pakke med utstyr for å få bedre fotfeste på snø og is. Du bør ha med minst én (om ikke alle tre…) av følgende: brodder, stegjern og truger. Hver av disse fungerer på forskjellige måter og for ulike snøforhold. Sent på våren når det ikke forventes dyp puddersnø, er det sannsynligvis ikke nødvendig med truger, men vi liker å ha dem liggende bak i bilen når vi kjører hjemmefra for sikkerhets skyld. Brodder er veldig anvendelige og kan gi økt trygghet når du går på steder der det er isete og glatt eller ligger snø.

ISØKS(ER)

En tommelfingerregel er, hvis du skal bruke brodder eller stegjern, så bør du også pakke med deg en isøks eller to, avhengig av terrenget. Det er aldri feil å sikre seg litt ekstra.

Mange toppturer krever isøks for å kunne manøvrere seg trygt gjennom terrenget. En hjelm går hånd-i-hånd med stegjern og isøks, så ikke glem å ta med din!

Bonus: En isøks kan også gjøre jobben som teltplugg i snøen.

SNØPLUGGER (VED BEHOV) 

Snøplugger bør ligge i sekken hvis det er en mulighet for at du skal sette opp telt i snø. Disse ekstra lange og solide teltpluggene gir bærekraft i løs eller pakket snø der tradisjonelle teltplugger kommer til kort. Ha med mange nok til å kunne stake ut hovedpunktene på teltet, til resten av festepunktene kan du bruke isøks og spade.

INNERSOKK

Innersokker er veldig undervurdert, og de gir mer enn bare ekstra demping eller gnagsår-beskyttelse.

Ullsokker kan gi god isolasjon, men trekker gjerne til seg mer fuktighet. Fibrene absorberer mer fuktighet enn det fordampes, noe som ofte får deg til å føle deg svett og klam på slutten av dagen.

Derfor kan en syntetisk innersok være et bra tilskudd. Når de brukes innenfor tyngre ullsokker, skaper de en perfekt barriere som gjør at føttene dine holder seg tørre og komfortable lenger.

 

 

Alle foto: The Wild Outsiders og Nate Brown.
Skrevet av The Wild Outsiders, også kjent som Collin Blunk og Liz Furmanski.