Annonsørinnhold fra: HjemJobbHjem
Banken ønsket å bli en mer bærekraftig arbeidsplass, ivareta trivselen til de ansatte og samtidig spare penger. Etter å ha blitt med i HjemJobbHjem opplever de resultater over all forventning.
De siste årene har SR-Bank klart å snu helt om på reisevanene til mange av sine ansatte. I 2017 brukte 65 prosent av de ansatte bil for å komme seg til jobb. I dag er tallet redusert med hele 28 prosent, etter at mange har byttet ut bilen med sykkel eller kollektivtransport.
For å gjøre det enkelt for ansatte å droppe bilen, inngikk banken et samarbeid med HjemJobbHjem. Mobilitetsordningen har som mål å redusere biltrafikken på nord-Jæren gjennom å tilrettelegge for at flere velger å gå, sykle eller reise kollektivt.
– Alle som har begynt å sykle eller ta bussen er veldig positive og synes ordningen er helt topp! De oppdager at kollektivtilbudet i regionen er blitt enda bedre de siste årene. Og siden vi ikke trenger å betale for mange parkeringsplasser, sparer bedriften også penger, sier Torleif Tengs-Pedersen.
Han er teamleder for HR-avdelingen i banken og HMS-ansvarlig. Det var på hans initiativ at banken ble en HjemJobbHjem-bedrift. Da de sto foran en flytteprosess og skulle inn i et nybygg, så Tengs-Pedersen at det ville være smart å legge til rette for mer bærekraftige jobbreiser.
Gjennom samarbeidet med HjemJobbHjem, som er en del av Kolumbus, får de bankansatte rabatterte billetter på buss, tog og båt og kan bruke bysyklene gratis i en time gjennom Kolumbus-appen.
Positivt overrasket
– Jeg har alltid pleid å kjøre til jobb, sier Kristian Zweidorff.
Han er analytiker i SR-Bank og var en av dem som aldri kunne se for seg å ta bussen til jobb. Men gjennom et stadig voksende ønske om å reise mer miljøvennlig, har han og familien på seks gått fra å ha to biler til én. Det er mye takket være HjemJobbHjem.
– Ordningen er veldig bra. I tillegg til rabatterte kollektivbilletter, er det veldig godt lagt til rette for å sykle til jobb. Vi har egen sykkelgarasje på bakkeplan med garderober, dusj og tørkerom hvor du kan henge fra deg fuktig tøy som blir tørt til du skal sykle hjem, forteller han.
Ansatte kan også lease egne elsykler, og mellom 2019 og 2022 ble det gjennom HjemJobbHjem-ordningen sendt ut 170 sykler til medarbeidere i banken. Sykkelservice er også inkludert.
Før tenkte Zweidorff at kollektivtransport ikke var effektivt nok. I dag har han sydd det inn i hverdagen og fått gode morgenrutiner.
– Å reise kollektivt er effektivt, og jeg setter mer pris på det enn jeg hadde trodd. Jeg føler dagen starter på en mindre stressende måte nå enn hvis jeg skulle kaste meg i bilen, sitte i rushtrafikk og lete etter parkeringsplass. På bussen kan jeg lese sakspapirer på vei til jobb eller høre podkast. Nå bruker jeg reiseveien til å koble av, sier Zweidorff.
Miljøbevisste arbeidstakere
At bilandelen i bedriften har gått ned til 37 prosent betyr at rundt 200 ansatte har droppet bilen til og fra jobb. Tengs-Pedersen er imponert og overrasket over at så mange har endret reisevaner.
– Folk er vanedyr, og det er krevende å endre folks vaner, men her har vi virkelig fått til noe. At færre kjører, gir mindre kø på veiene og er bra for folkehelsen, sier han.
– Unge, nyutdannede er mer klimabevisste, og vi får ofte spørsmål fra nyansatte om vi samarbeider med HjemJobbHjem. Bedrifter i andre regioner etterspør om de kan få like gode ordninger som vi har, så denne ordningen gjør oss helt klart til en mer ettertraktet arbeidsgiver. Jeg vil absolutt anbefale andre bedrifter å prøve det ut, sier Tengs-Pedersen.
Kristian Zweidorff forteller at samtidig som banken jobber for å være bærekraftig, er de også opptatt av å få inn bærekraftige kunder.
– Vi ser hva som skjer i verden og at vi må endre oss. Jeg mener det er fornuftig at vi prøver å redusere vårt klimaavtrykk så mye som mulig. Jeg har fire barn og vil at de skal ha en god fremtid. Det er kjekt å ha en arbeidsgiver som tar del i bærekraftig utvikling. Å vite at du er en del av det, føles godt, sier han.
– Imponerende og inspirerende
– De ansatte i SR-bank har gjort endringer som jeg synes er veldig imponerende og inspirerende for andre bedrifter i regionen, sier Maria Thorvik, leder for HjemJobbhjem i Kolumbus.
Mens andelen som reiser med bil til og fra jobb ligger på 54 prosent på nord-Jæren, har SR-Bank en bilandel på kun 37 prosent.
– SR-Bank tar ordningen på alvor, og det vil jeg rose dem for. De prioriterer å legge til rette for grønne reiser med gode sykkel- og garderobefasiliteter i bygget sitt. Deres HR-leder har hovedansvaret innad i bedriften. Han samarbeider godt med oss og gir god informasjon til de ansatte om ordningen. Det er viktig for å oppnå resultater.
Når HjemJobbHjem inngår nye bedriftssamarbeid, kartlegger og tilrettelegger de for den enkelte bedrift, ut fra behov, plassering og de ansattes reisevaner. Med SR-bank samarbeider de på flere måter: I tillegg til å tilby leasing av elsykler og bidra i ulike prosjekter, har de blant annet stått på stand hos bedriften i lunsjen for å opplyse nyansatte om hvordan de enkelt kan redusere bilbruken sin.
Thorvik forteller at SR-Bank selv tok kontakt med HjemJobbhjem for å spørre om de kunne bidra under bankens bærekraftfestival før sommeren.
– Det synes vi er steingøy! Det viser at de ser på oss som en naturlig samarbeidspartner, sier Thorvik.
Vil dere bli en HjemJobbHjem-bedrift? Les mer her.
HjemJobbHjem – del av Kolumbus
* Mobilitetsordning som er en del av Kolumbus og retter seg mot bedriftsmarkedet på Nord-Jæren.
* Et samarbeid mellom Rogaland Fylkeskommune, Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kommune, Kolumbus og Statens vegvesen.
* Har som mål å redusere personbiltrafikken i byområdene gjennom å få flere til å gå, sykle eller reise kollektivt til jobb, og dermed bidra til regjeringens nullvekstmål.
* HjemJobbHjem har 645 bedriftskunder på Nord-Jæren.
Annonsørinnhold: HjemJobbHjem AS
Foto: Moxey