Sykle hele året? 7 tips for å komme i gang

Stadig flere sykler hele året. Det er det gode grunner til.
Tekst: Dagsavisen MER
Foto: Oslo kommune

Stadig flere av Oslos innbyggere sykler året rundt, og med noen enkle grep blir også du klar for vintersesongen på sykkel.

Oslo kommune har gjort mange tiltak for å gjøre det enklere å sykle hele året. Innsatsen på god vinterdrift er trappet kraftig opp, slik at store deler av sykkelveinettet måkes og driftes hyppig gjennom vinteren.

Flere sykler om vinteren

Antall vintersyklister i Oslo øker stadig. I en spørreundersøkelse fra 2022 svarte 15 prosent at de sykler om vinteren, noe som er en økning fra 7 prosent i 2015. I samme periode har sykkeltrafikken vinterstid mer enn doblet seg, ifølge tall fra Oslo kommunes sykkeltellere.

Grafen viser utviklingen i sykkeltrafikken vinterhalvåret i Oslo i årene 2014-2022. Sykkeltrafikken om vinteren har mer enn doblet seg i denne perioden.

Fordelene ved å sykle året rundt er mange: Bedre tid, bedre form, bedre råd og kanskje også bedre samvittighet. Likevel er det fortsatt en del som vegrer seg for å prøve, som følge av frykt for glatte veier, manglende brøyting og mye snø. Mye tyder på frykten i stor grad er ubegrunnet; i en undersøkelse blant ferske vintersyklister i Oslo svarte nemlig 75 prosent at det var enklere å sykle om vinteren enn de trodde, og 86 prosent følte seg trygge med piggdekk. Ønsker du å vite mer? Her har Oslo kommune samlet informasjon og råd for ferske (vinter)syklister.

Prøv piggdekk på bysykkel i vinter. FOTO: Oslo Bysykkel

7 tips for å komme i gang

 • Velg riktig rute
  Sykkelveinettet i Oslo er på over 250 km. Du kan selvsagt sykle andre steder enn der det er spesielt tilrettelagt for sykkel, men vi anbefaler å bruke Oslo kommunes kart for å finne ruter som er sammenhengende og trygge. Store deler av sykkelveinettet blir også prioritert for brøyting. Her finner du informasjon om de prioriterte sykkelveiene på vinteren.

  Oversikt over sykkelruter i Oslo
  Fra Google Maps: Oslo Kommunes anbefalte ruter for syklende
 • Kle deg etter været
  Det er sjelden svært lave temperaturer og store snømengder i hovedstaden, noe som gjør at sykling er et godt alternativ det aller meste av tiden. Ull innerst og vindtett ytterst fungerer bra i kulda. Mange bruker også varme setetrekk og votter eller muffer som dras utenpå styret på ekstra kalde dager.
 • Piggdekk
  Piggdekk gir godt grep og gjør deg trygg på glatte veier. Du kan kjøpe piggdekk i sportsbutikker eller sykkelverksteder fra noen få hundrelapper helt opp til et par tusen. Nå finnes det også dekk med glidelåsfeste og piggdekktrekk som dras utenpå. Din lokale sports- eller sykkelforretning kan som regel hjelpe med råd og veiledning. I år har Oslo kommune senket terskelen ytterligere ved å tilby piggdekk på bysyklene slik at du kan prøve selv uten å kjøpe piggdekk til egen sykkel. I tillegg kommer det gratis pop-up verksteder 3-5 november i år, hvor du får hjelp til å bytte til piggdekk og rabatt på kjøp av nye piggdekk. Er du usikker på om du vil investere i piggdekk? Da kan du teste med bysykkel først! Bysykler med piggdekk vil være tilgjengelig fra 1. desember og gjennom vinteren.
 • Riktig sykkel
  De fleste sykler kan brukes om vinteren, men med snø, is eller slaps fungerer smale dekk ganske dårlig. Altså kan det være lurt å parkere landeveissykkelen og heller bruke en hybridsykkel, terrengsykkel e.l.
 • El-sykkel
  Om vinteren er el-sykkelen en superstjerne, for da slipper du å bli svett. Det er også deilig å få drahjelp på krevende føre og ikke minst i oppoverbakker. Husk bare at batteritiden går litt ned når gradestokken lurer seg under 0°C.
 • Snakk med sjefen eller styreformann i borettslaget
  Oslo kommune tilbyr en rekke tilskudd til bedrifter og borettslag som ønsker å gjøre det enklere å sykle. Tilskudd til sykkelservice, sykkelparkering, ladestasjon for el-sykler og innkjøpskompensasjon for lastesykler er blant noen av tiltakene som man kan søke om. Her finner du oversikten fra Klimaetaten.
 • Sikkerheten er viktigst
  Sørg for at sykkelen din er klar for bruk før du bruker den (gjelder også sommerstid).

Sjekkliste teknikk og sikkerhet:

 • Piggdekk. Flere pigger gir bedre feste, men gjør det også tyngre å sykle. For bysykling anbefaler vi dekk med over 240 pigger.
 • Husk lys og refleks! Det er ikke bare en god idè å se og bli sett, det er også påbudt!
 • Husk hjelm (med lue eller buff under hjelmen). Det er ikke påbudt, men som myk trafikant kan det være lurt likevel.
 • Sjekk at dekk, gir og bremser er i god stand. Dette er deler som må byttes når de er slitt. Hvis du synes det er vanskelig med teknisk vedlikehold kan du ta turen innom et av sykkelverkstedene i bydelen din.
 • Vask sykkelen når den er møkkete, da varer den lenger. Du kommer langt med klut og lunkent såpevann. Husk å smøre kjedet med olje etter vask og unngå å ta med våt sykkel rett ut i kulda.
 • Skjermer er lurt i slaps og regnvær. Det er alltid nedtur å komme møkkete på morgenmøte.

For å hjelpe deg å komme i gang har Oslo kommune laget denne siden.

Er du fortsatt ikke helt overbevist, kan du lese om Merethe som er helårssyklist på andre året, samt Oslo kommunes undersøkelse blant Oslos vintersyklister.