Osloelskernes guide til sommerferie i Oslo

Stuper ut i Oslofjorden på Sørenga Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen

Sommeren i år vil bli husket for mye. Det er blant annet året der oslofolk ble turister i egen by og utforsket en av de aller heftigste og mest trendy turistdestinasjonene i verden, nemlig hovedstaden vår. For mange er det langt på overtid når byen i årevis har herjet på internasjonale kåringer over turistmål.

Og selv de mest drevne urbanistene blant oss bruker bare en liten andel av tilbudene.

Vi ba de som jobber på Oslo Visitor Centre om ekspertrådene for den ultimate oslosommeren.

Tekst: Dagsavisen MER for VisitOSLO 

Strategisk plassert mellom kaffebarer, burgersjapper og kollektivtilbud ved utgangen av Østbanehallen ligger Oslo Visitor Centre. Her har de samlet alle ressurser du trenger som turist, også i egen by.

De ansatte har særdeles god oversikt over alt byen har å tilby uansett om du ønsker deg natur, kultur, mat eller bare god stemning.
Tips: Spør om å få satt opp et skreddersydd program for deg og familien, gjerne med noen individuelle innslag der hver enkelt får dyrket sin egen interesse.

Sjekk også ut kalenderen til VisitOSLO som har samlet det meste som rører seg i byen så du endelig slipper å gå glipp av noe.

Du får også kjøpt Oslo Pass som gir deg rabatter eller gratis inngang på byens attraksjoner (raskt tjent inn etter et par aktiviteter), eller du kan bare kikke litt rundt og plukke opp noen av tipsene.

VisitOSLO har samlet alt det nye som har åpnet i Oslo den siste tiden. Veldig praktisk for de som er godt kjent i byen fra før av. Har du fått med deg Roseslottet i Holmenkollen? Eller besøkt det nyåpnede Deichman?  Eller sett Klimahuset i Botanisk Hage?

Vi har hørt med de ansatte ved Oslo Visitor Centre for å plukke frem de absolutte perlene i byen.

Annika Sandvik Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Annika (38) : Mat- og vinelsker fra Gamle Oslo

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
Jeg skal sykle til Hvervenbukta for å bade og sole. Det blir Fjordyoga med Brim Explorer, konsert på SALT, besøk på det nye Klimahuset på Naturhistorisk Museum samt spise god mat på de mange restaurantene i Oslo. F.eks. Coyo, Asia eller terrassen på Festningen Restaurant.

Hva er din favorittuteservering?
Jeg elsker Prindsen hage og Kongen Marina!

Hva er Oslos best skjulte perle?
Botanisk Hage og bakgården på Håndslag er kanskje ikke så godt skjulte, men perler er de i alle fall.

En god venn skal besøke Oslo. Hva står på programmet for den perfekte osloturen?
Anbefaler noen museumsbesøk: Folkemuseet, HL-Senteret, Popsenteret og Bymuseet.
Deretter blir det tur i Ekebergparken og bading i Hvervenbukta. Vi leier SUP (Stand up paddle board) på Kongens Marina, eller tar en tur på fjorden med en av skutene til Båtservice.
Måltidene legger vi til Oslo Street Food eller Mammas Pizza.

Synne Myhre, daglig leder ved Oslo Visitor Centre Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Synne (42), Ullern: Hjertet banker for musikk og gode mat & drikkeopplevelser i Oslo

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
Jeg skal definitivt ta et glass vin i solen på en av de mange uteserveringene i byen. Et besøk til Oslos nye hovedbibliotek Deichman står høyt oppe på listen, der skal sønnen min og jeg utforske alle kriker og kroker.

Jeg skal på Frida Ånnevik-konsert på SALT i sommer- musikk, vin og fjorden er en uslåelig kombinasjon. Og så skal jeg bade i Oslofjorden! Oslo har mange flotte badesteder, både i sentrum, ute på øyene og langs fjorden. Min favoritt er Paradisbukta, dit skal vi nok ta sykkelen mange ganger i sommer.

Hva er din favorittuteservering?
Min desiderte oslofavoritt er Frognerparken. Anne på landet er en nydelig liten cafe midt i parken, med uteservering omkranset av parkens grøntareal og skulpturer. Anbefales!
Kan også anbefale en tur langs Havnepromenaden, her kan du stoppe både på Vippa, Festningen og Kongens Marina på veien rundt.

Hva er Oslos beste skjulte perle?
Et besøk i Youngsgate 19 er for meg en perfekt helaften. Først nydelig italiensk pizza hos Girotondo, deretter et glass vin i bakgården til Håndslag, for så å avslutte med en spennende drink hos Andre til høyre – alt på ett og samme sted, midt i hjertet av Oslo.

En god venn skal besøke Oslo, hva står på programmet for den perfekte Osloturen?
Vi legger inn et besøk på Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen og de små kunstatelierene i området, og får med oss Nobels Fredssenter på veien tilbake – kanskje med en liten stopp på en av uteserveringene på Aker Brygge. Deretter blir det gåtur nedover Akerselva  (aller finest i nedoverbakke!).

Vi går innom Grünerløkka og Parkteatret, kikker i butikker langs Markveien, innom Blå og avslutter dagen på Mathallen med en matbit på Hitchhiker. På kvelden er det kveldsbad på Bygdøy.

Denne sommeren kommer til å bli så fin!

Maud Høydahl Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Maud (25): 3. generasjons foodie fra Frogner

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
I min vennegjeng er vi helt enige: Å reise skal man gjøre resten av året, sommeren nytes aller best i Oslo – pandemi eller ikke. Jeg gleder meg til å tilbringe lange, varme dager ved eller på Oslofjorden, grilling med venner i skyggen av Monolitten og kald utepils i en av Oslos mange bakgårdsperler.

Hva er din favorittuteservering?
Jeg er svak for steder med en lang historie og synes det er ekstra hyggelig å sette meg ned i bakgården hos Stortorvets Gjæstgiveri.

Hva er Oslos beste skjulte perle?
Utekinoene som blant arrangeres på Aker Brygge og Tjuvholmen anbefales sterkt. Da samles store og små for å nyte filmklassikere ved bredden av Oslofjorden. Helt magisk!

En god venn skal besøke Oslo, hva står på programmet for den perfekte Osloturen?
Bygdøymuseene, Akershus slott og MUNCH! Litteraturentusiasten i meg teller også ned dagene til Ibsen-museet åpner dørene igjen. Lunsj kjøper man fra en av food-truckene på Rådhusplassen og spiser på Akershus festing med utsikt over sentrum og fjorden.

Ved Holmenkollen kan du gå på museum, zip-line fra toppen av hopptårnet, ski-simulator eller gå på tur i skjønne omgivelser i Nordmarka. På kvelden hadde jeg tatt turen til Grünerløkka for herlig atmosfære og gode kveldsvibber.

Eva-Britt Kornfeldt Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Eva-Britt (endelig 60!), Nordstrand: Saltvann og skog er det beste som finnes på jorden, og det har Oslo!

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
Ta morgenkaffen på Stockfleths i Oslogate på vei til jobb, samt badstu og fjordbad fra KOK eller Sørenga

Hva er din favorittuteservering?
Her er det mange, men jeg synes at Festningen og Takterrassen på The Thief skiller seg ut.
I tillegg anbefaler jeg bakgården på Skaugum og The Salmon på Tjuvholmen.

Hva er Oslos best skjulte perle?
Vanskelig å velge her også, men vintage shopping på Grunerløkka er en favoritt.
Kultur på Hjul som holder til på Fornebu er også kjempespennende.

En god venn skal besøke Oslo. Hva står på programmet for den perfekte osloturen?
Morgenbadet og morgenkaffen gjøres på en badstubåt. Så skal vi leie sykler og sykle havnelangs fra øst til vest. Vi unner oss en cocktail på Fuglen etterfulgt av god mat på en av de mange restaurantene langs fjorden på Tjuvholmen eller Sørenga

På kvelden blir det podcastinnspilling på Postkontoret eller intimkonsert på Last Train, mens natten tilbringes i hengekøye i Oslomarka ved et skogstjern!

Irene Pregnolato Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Irene (33), Nordre Aker: Italiensk osloentusiast og sommerelsker

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
Det jeg gleder meg mest til er å nyte de lange sommerdagene med venner enten på stranda på Bygdøy eller på øyene i Oslofjorden, eller ta en kveldstur med sykkel langs vannet og nyte solnedgangen fra Ekebergparken.

Hva er din favorittuteservering?
Uten tvil Vippa. Her finner du mange ulike små restauranter, som tilbyr mat fra hele verden til rimelige priser. Beliggenheten er helt super og man kan kose seg med kald drikke i solen og en kjempefin utsikt mot fjorden, seilbåtene og den flotte Hovedøya.

Hva er Oslos best skjulte perle?
En av mine favoritter er Ullevål Hageby med Damplassen. Pizza på Lofthus Samvirkelag eller kaffe og bolle på Åpent Bakeri, med føttene i fontenen for å kjøle deg ned en varm sommerdag.

En god venn skal besøke Oslo. Hva står på programmet for den perfekte osloturen?
Oslo er en flott og levende by med turmuligheter i marka, fine badeplasser og et interessant kulturtilbud. Oslo tilbyr alt! Hva med en morgentur fra Frognerseteren til Sognsvann, selvsagt med en liten dukkert!

Lunsjpausen er på Oslo Street Food, og ettermiddagen legges til Grünerløkka for å sjekke de mange secondhand butikkene. Deretter sitter vi litt i parken før vi går til Illegal Burger på Olaf Ryes Plass for middag. Søndagskonserten er selvfølgelig på Blå med Frank Znort Quartet.

Christiane Blix-Nilsen Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Christiane (39), fra Tyskland og Søndre Nordstrand: Gleder seg til å slå av en prat og planlegge Oslo-dagen din

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Oslo i sommer?
Spasere langs Havnepromenaden og se på nye Bjørvika, skulpturer, Operaen, Akershus festning og Aker Brygge/ Tjuvholmen. Stoppe for en drink på SALT og senere sjømat på restauranten  Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge.

Hva er din favorittuteservering?
Ekeberg-restauranten med sin store, flotte terrasse og utsikt over Oslo. Deilig mat og drikke og god plass til alle som ønsker seg dit. 

Hva er Oslos best skjulte perle?
Popsenteret – museum for populærmusikk i Oslo. Popsenteret er et must for musikkelskere i alle aldre!

En god venn skal besøke Oslo. Hva står på programmet for den perfekte osloturen?
Dagen starter i Vigelandsparken  og Vigelandsmuseet, et av mine favorittmuseer i Oslo. Vi spiser lunsj hos Anne på Landet ved broen og deretter litt shopping i Bogstadveien. Her ligger bl.a. det nye kjøpesenteret Valkyrien, og mange flotte butikker som perler på en snor.

Så kan vi rulle ned med el-sparkesykkel til Aker Brygge for en is og kaffe fra Kaffebrenneriet, og hoppe på fergen til Gressholmen for sol & bad. Middagen spiser vi på Gressholmen Kro.

Litt senere på kvelden tar vi turen innom SALT der det holdes sommerkonsert. Vi setter oss ned og nyter sommerkvelden med musikk i bakgrunnen.

Det er utrolig mye å finne på i byen og om du trenger flere tips så ta turen innom Oslo Visitor Centre og bli inspirert.

Enten det er for en helg eller hele ferien – de ansatte på Oslo Visitor Centre gleder seg til å hjelpe alle som ønsker seg en minneverdig Oslo-opplevelse.
OG: Ferien i Oslo blir mer tilgjengelig og billigere med et Oslo Pass

Vi trenger altså ikke vente på neste sommer. Sommeren er her!

Se alt som skjer i Oslo i sommer.
Sjekk ut Oslo Visitor Centre her.
Her finner du informasjon om Oslo Pass

Piknik i Frognerparken Foto: VisitOSLO/Jonas Anhede