11 ferietips i nærområdet

Foto: Kvitsøy kommune

Skal du være hjemme i sommer? Du trenger ikke reise langt for å boltre deg i fine opplevelser.

Annonsørinnhold fra: Kolumbus AS

Rogaland er proppfull av fine sommerdestinasjoner og minnerike opplevelser, for både store og små. Visste du at du kommer deg til mange av dem med kollektivtransport? Hos Kolumbus er både buss, lokaltog, bysykkel og båt til byøyene inkludert i billetten.

Rogaland har alt. Naturen byr på både fjell, fjord, hav og det flate Jærlandskapet med det spesielle lyset som kunstnere har latt seg inspirere av i årevis, sier Lene Lunde i Region Stavanger.

Matdestinasjon

Hun beskriver regionen som en smeltedigel av ulike nasjonaliteter, noe som har ført til et rikere by- og kulturliv.

– Vi er kjent for god mat og har to Michelin-restauranter i Stavanger. Det er jo veldig bra for en såpass liten by! Sandnes ble også kåret til Norges mest attraktive by i 2022 for å ha laget et vellykket sentrum. Alle bør sjekke ut den store parken midt i byen.

Nye reisevaner

Som et resultat av pandemien har flere nordmenn oppdaget kortreiste feriefavoritter, forteller hun.

– Folk ble nødt til å sette seg inn i hvilke feriemuligheter som fantes i egen region, og mange ble positivt overrasket over alt det går an å finne på. Mange har inntrykk av at det er dyrt å feriere i Norge, men jeg tror flere har oppdaget at det ikke koster all verden hvis du reiser kollektivt. Dessuten er det mer miljøvennlig, sier Lunde.

Her er 11 tips til sommeraktiviteter som du enkelt kommer deg til med kollektivtransport:

1 – Spektakulær utsikt på Lifjell

Foto: Daniel Møller

Lifjell er Stavanger og Sandnes’ kanskje fineste utsiktspunkt! Fjellet gir deg utsikt over hele Stavangerhalvøya. På finværsdager kan du se til Karmøy, store deler av Ryfylke og langt ned på Jæren. Synet vil garantert få deg til å senke skuldrene. Terrenget byr på et par bratte opp- og nedstigninger, men er ellers flott å traske i, med opptråkkede stier både nede ved sjøen og i høyden.

Hvordan komme seg dit: Ta tog eller buss til Sandnes sentrum. Derfra tar du rute 29 til Dale.

2 – Tureldorado på Bjørndalsfjellet og Lutsi

Foto: Daniel Møller

Sandnes har overraskende mange turmuligheter. Hvis du tar buss eller båt til Hommersåk, ligger et eldorado av nydelig turterreng for dine føtter. Snør sekken og utforsk Lutsifjellet, Bjørndalsfjellet, Paradisskaret eller Dalsnuten.

Hvordan komme seg dit: Ta hurtigbåten fra Stavanger til Hommersåk. For en lengre tur, gå fra Hommersåk via Lifjell, Dalsnuten og Bjørndalsfjellet til Sandnes. For en kortere tur, ta rute 21 og gå av på Dybingen ved Lutsivannet. Derfra kan du gå opp i Paradisskaret mot en 4,6 kilometers løype som går over Lutsifjellet, Bjørndalsfjellet og Dalsnuten.

3 – Øyidyll på Lindøy

Foto: Espen Schiager

Besøk en av de vakreste øyene i byfjorden! Skog, tjern og lune viker gjør Lindøy til en naturperle, ypperlig for utflukter i sommer. Historisk var Lindøy et sted man sendte «vanskeligstilte barn», men i dag kan du dra dit for å la humla suse og trekke inn frisk sjøluft. Landskapet byr på ulike frukttrær, vannliljer og dyreliv med sauer, geiter og kyr. Turen rundt Lindøy er 3,5 kilometer og tar omtrent en time. Den er lettgått, og passer fint for barn og barnevogn.

Hvordan komme seg dit: Ta hurtigbåten fra Fiskepiren i Stavanger eller Hommersåk og gå av på Lindøy. Sjekk rutetabellen for hurtigbåten til Byøyene her.

PS: Visste du at du kan reise fem for én? Med voksenbillett kan inntil tre barn og to voksne reise på samme billett alle hverdager etter klokken 17.00 og hele helgen.

4 – Gatekunst i Stavanger

Foto: Terje Rakke

Selv om du kanskje ikke legger merke til det i hverdagen, finnes det mange spennende gatekunstverk i bybildet. Stavanger er faktisk en av verdens ledende destinasjoner for Street art. Takket være gatekunstfestivalen Nuart som tidligere ble avholdt her, har nye verk av ledende utøvere poppet frem med jevne mellomrom. I tillegg til gatekunsten i sentrum kan du finne kunstverk på Vestre Platå og Våland, flere verk i Pedersgata og rundt Tou Scene.

5 – Avkobling i Sørmarka

Foto: Stavanger Botaniske Hage

Dra til Stavangers største sammenhengende grøntområde for et deilig avbrekk fra byen. Ullandhaugstårnet rager over omgivelsene med 360 graders imponerende utsikt. Ta med matpakke og prøv ut en av de mange turløypene med ulike lengder. Rund av med et besøk i Stavanger botaniske hage som ligger i vestskråningen mellom tårnet og universitetet. Hagen er gratis å besøke og åpen hele døgnet, året rundt. Her kan du se eksotiske planter og blomster i fantastiske farger.

Hvordan komme seg dit: Ta buss X60 fra Jernbaneveien i Stavanger sentrum til Jernaldergården og spaser i åtte minutter til Ullandhaugtårnet. Du kan også gå av ved universitetet på rute 6 mellom Sandnes og Stavanger eller på rute 7 mellom Sola og Stavanger.

Derfra spaserer du i ti-femten minutter. En annen mulighet er buss nummer 4 mot Madlakrossen via SUS-Madlamark til Tjodveien.

6 – Kast deg i vannet på Myklebust sjøbad

Elisabeth Tønnesen

Lyst på en dukkert? Kjøl deg ned i det populære sjøbadet ved Tananger. Bassenget er omgitt av vakker natur, har sandbunn og ligger idyllisk til i en vik. Vannsirkulasjonen skjer naturlig ved at vannet kommer inn og ut av tersklene i flo og fjære og ved bølger. Med stier, trapper, badebrygge og ramper er badet tilgjengelig for alle.

Hvordan komme seg dit: «Ta buss nummer 2 fra Stavanger eller Ruten i Sandnes, eller 42 fra Sandnes, og gå av på Myklebustvegen eller Sjøleik.  Sjøbadet ligger ved kyststien som går fra Tananger og nordover langs Jåsund-halvøya.

7 – Familiemoro i Kongeparken

Foto: Lene Lunde

Vil du ha litt magi og spenning i ferien? Kongeparken byr på over 60 attraksjoner og opplevelser for hele familien. Du kan for eksempel bli helten i Barnas brannstasjon, kjenne på magesuget i Norges høyeste dropptårn Stupet eller møte den kjente traktoren Gråtass.

Hvordan komme seg dit: Ta buss eller tog fra Stavanger til Sandnes. Fra Sandnes tar du buss 23 fra Sandnes til Opstad v/Kongeparken. 

8 – Oppdagelsesferd i Eventyrskogen

Foto: Eldfinn Austigard

Denne skogen er en innertier hos barna! Langs den halvannen kilometer lange løypen i Eventyrskogen kan du gå gjennom trolske kratt og krumme stier og få øye på både tusser, alver og «De tre bukkene bruse».

Hvordan komme seg dit: Ta buss 100 mot Jørpeland fra Stavanger og gå av på Solbakk bussterminal. Ta deretter buss 140 mot Hjelmeland via Byrkja til Årdalstunet. Bussturen tar cirka en time.

9 – Rundtur i havgapet på Kvitsøy

Foto: Kvitsøy kommune

Kommunen er Norges minste i areal, men stor på opplevelser! Kvitsøy kommune består av 167 øyer, holmer og skjær. Broer knytter øyene sammen, og gjør dette til et perfekt sted for en oppdagelsesferd – enten til fots eller på sykkel. Hummerparken, fortidsminner fra krigen, det 1000 år gamle korset og sørlandsidyll i Ydstebøhavn er populære attraksjoner i denne sjarmerende perlen ytterst i havet.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 15 fra Olav Vs gate i Stavanger sentrum til Mekjarvik kai i cirka en halvtime. Ta så fergeruten 1023 Mekjarvik til Kvitsøy fra Mekjarvik kai (Randaberg) i 35 minutter. Sjekk rutetabellen her.

10 – Nydelig skue på Fjøløy fyr

Foto: Monica Larsen

Hvis du er på jakt etter magiske solnedganger bør du ta turen til Rennesøy kommune og Fjøløy fyr. Bygget, som ble reist i 1849 for å hjelpe fiskere og andre med navigasjon i mørket, var tidligere betjent med fyrmesterbolig. I dag ligger det som et lite museum i havgapet.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 10 fra Stavanger mot Rennesøy via Randaberg. Bytt deretter ved Rennesøy brannstasjon B til buss 33 mot Fjøløy. Bussreisen dit kan ta fra 42 minutter til 1 time og 23 minutter avhengig av når på dagen du reiser, så sjekk reiseplanleggeren.

11 – Storslått utsikt på Rennesøy

Foto: Espen Schiager

Fra toppen av Rennesøyhodnet, 234 høydemeter over havet, blir du møtt av 360 graders utsikt over Ryfylke. Turen er på 2,5 kilometer hver vei og tar ifølge ut.no rundt to timer. Føler du deg i ekstra god form kan du gå videre fra toppen, ta mot vest og følge stinettverket mot Vikevåg i seks kilometer.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 10 fra Stavanger mot Rennesøy til Østhusvik grendahus. Bussturen tar i underkant av én time. Bussen fra Østhusvik grendahus kjører også innom Vikevåg kai på veien mot Stavanger.