Fordeler og utfordringer med kredittkort

Betaling med kredittkort gir mange fordeler, men også enkelte utfordringer

For mange er kredittkort noe litt skummelt. Vi hører historier om skyhøye renter og betalingsproblemer som følge av uvettig bruk av penger man ikke har. Men det finnes også store fordeler ved å betale med kredittkort, så lenge du holder oversikten og betaler regningene ved forfall.

Av: Dagsavisen MER

Her kan du sammenlikne de ulike kredittkortenes kostnader og fordeler.

Våre favorittfordeler:

 1. Trygghet ved kjøp på nett
  4 av 10 nordmenn har opplevd problemer med trygg handel på nett, mens 3 av 4 fortsatt benytter bankkortet sitt ved kjøp av varer på nett. Når du betaler med kredittkort tar kortselskapet på seg ansvaret for at du skal få levert varen du har bestilt. Ved reklamasjoner, klagesaker osv er det kreditoren som er ansvarlig for pengene, noe som gir deg en beskyttelse mot svindel og useriøse aktører på nett. De fleste eksperter anbefaler derfor at du betaler med kredittkort på nett.
 2. Ekstra fleksibilitet og trygghet når du skal på ferie
  Fordeler som fri avbestilling og reiseforsikring er ofte inkludert i et kredittkort. Og når du er i utlandet vil kredittkortet være en vesentlig tryggere betalingsmåte enn å trekke pengene rett fra konto. Hvis du skulle bli svindlet vil kredittkortselskapet dekke tapet.
  Og velger du riktig kredittkort får du også ekstra bonuspoeng når du betaler flybilletten og hotellet med kort.
 3. Rentefri periode
  Betaler du kredittkortet ved forfall betaler du ikke rente på kreditten på de fleste kredittkort. Velg et kort som gir deg rentefri periode!
 1. Fordelsprogrammene
  Alle kredittkort har et fordelsprogram som gjør at de skiller seg ut fra resten. Avhengig av ditt behov kan kredittkortet kan gi deg alt fra billig bensin, bonuspoeng fra flyselskap til rett og slett å få penger tilbake når du betaler med kortet. Det finnes til og med et kredittkort som er spesialisert for deg som holder med Manchester United. Her finner du oversikten over fordelene til norske tilbydere.

Utfordringene med kredittkort:

 1. Det er dyrt å ikke betale ved forfall
  Her løper det plutselig høy rente på kjøpet ditt, som naturlig nok vil bli fryktelig dyrt i lengden. Om du er usikker på om du klarer å betale regningen ved forfall, bør du vurdere annen finansiering av kjøpet.
 2. Bruker penger man ikke har
  Denne luksusfellen er det mange som har gått i når de får «ekstra penger» mellom hendene.
  Det er viktig å huske at kredittkort ikke gir deg mer penger, men en mulighet til å betale smartere og tryggere. Kjøp ikke ting du ikke har råd til å betale, og sørg for aldri å ta opp ny gjeld for å betale gammel gjeld. Det blir fort svært dyrt når renten begynner å løpe.
 3. Gebyrer og andre kostnader
  Enkelte kredittkort har høye gebyrer på bruk, det er jo dette mange tjener penger på.. Spesielt gjelder det ofte gebyrer ved kontantuttak i utlandet, ofte flere prosent av selve uttaket går rett til kortselskapet. Velg derfor et kredittkort som ikke har gebyrer på det du bruker det til. Enkelte kort vil også kreve en årlig eller månedlig avgift på kortet.

 

Når du først har bestemt deg for å skaffe et kort så er det viktig å:

 1. Sammenlikne renten og andre kostnader
  De fleste kortselskaper tilbyr ulike rentenivåer på ulike kort. Sørg for at du skaffer deg god oversikt over både kostnader og fordeler når du velger kort. Her er en praktisk sammenlikningstjeneste som gir deg oversikten.
 1. Kjenne sitt forbruk
  Om du har god oversikt over ditt eget forbruk så vil du enkelt kunne velge det kortet som passer for deg. Har du laget et budsjett for ditt personlige forbruk? En svært nyttig øvelse for de fleste, og vil garantert gi deg en pekepinn på forbedringsområder.
 2. Vurder å skaffe kort for ulike behov
  Mange velger å ha ett kredittkort for reise, et annet for netthandel og et tredje for å fylle drivstoff. Om du velger kort uten faste kostnader og har god oversikt så er dette en ypperlig måte å hente ulike fordeler på. Men husk at jo flere kort du har, jo mer krevende er det å holde oversikten.
 3. Si opp kort du ikke bruker
  Særlig om du har faste kostnader. Et ganske selvsagt råd, men mange glemmer kort før de får årsavgiften. Ikke behold kort du aldri bruker, du kan alltids skaffe deg det samme kortet dersom du skulle trenge det senere.

Kort oppsummert så finnes det ikke et kort for alle, men for de som har oversikt over økonomien anbefaler vi at du sammenlikner de ulike kortene og ser om det er noen som passer til deg.

Her har MER en sammenlikningstjeneste som gir deg oversikten over hva de ulike selskapene tilbyr slik at du skal høste alle fordelene.