Redd for festivalsommeren? Her blir det festivalstemning hver dag

Festivalstemning 2020

Oslo. Et bedre reisemål for folk som er glad i byferie er vanskelig å finne når byen byr på både natur-, mat- og kulturopplevelser i særklasse. 2020 blir imidlertid litt annerledes enn vi hadde sett for oss.

Men fortvil ikke. Det jobbes hardt i kulissene for å sikre en opplevelsesrik sommer også i 2020.

Vi har sjekket ut tilbudet i sommer og snakket med noen av ildsjelene som bidrar til at kulturlivet i hovedstaden fortsatt leverer festivalstemning.

Tekst: Dagsavisen MER for VisitOSLO

Kultursommeren

En av fordelene med at ikke alle kulturarrangementer koker med folk er at vi får en mer intim opplevelse – riktignok på litt avstand. Byens kulturaktører har svart på utfordringene med et rikholdig kulturtilbud. Det er duket for bakgårdskonserter, sommerstandup, klassisk musikkfrokost, food truck festival og andre kreative løsninger hvor landets fremste kulturpersonligheter opptrer på litt nye måter. Faktisk er det så mye som skjer at det er en utfordring å holde oversikten.

Her kommer heldigvis VisitOSLO med en løsning. De har samlet det aller meste som skjer i byen i en sommerguide hvor du også finner en praktisk kalender. 

Du finner også et svært omfattende program for utstillinger i byen. Edvard Munchs fotografier(!) vises frem på Munch på Tøyen, mens Astrup Fearnley museet har samlet noen av Afrikas fremste kunstnere til utstillingen Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst. På Kunstnernes Hus bør du få med deg Mari Slaattelids utstilling Stempel som viser hvorfor hun er blitt en av landets mest profilerte malere.

Festival hver dag

Ved vannkanten mellom Operaen og danskebåten finner vi Salt; en kulturlandsby bygget for å gi intime kulturopplevelser i et hektisk bybilde.
Området er bygget med naturmaterialer og tradisjonelt håndverk. Mose og planter er hentet fra en skog i Jessheim. Fiskehjellene som huser scenene er et pågående kunstprosjekt som er hentet fra Sandhornøy i Nordland. Alt for å bryte opp betong og glass – og levere ekte festivalstemning midt i byen.

Her får kulturlivet gode levekår og på programmet finner du det meste; jazz, teater, hip hop, DJ, stand up og kunstutstillinger.

Marius Larsen jobber som kommunikasjonsrådgiver på SALT og tar oss gjennom konseptet i sommer.

Kommunikasjonsrådgiver på Salt
Marius Larsen Foto: Privat

– Festivalen er ikke avlyst, – sier Larsen på spørsmål om festivalsommeren i år.

– Vi har ca. 250 produksjoner i sommer med stand up, konserter, utekino, klubbkonseptet Dagfest i tillegg til at vi har DJer så og si hver dag.

– Siden koronanedstengingen i mars har vi pusset opp og endret på alt slik at vi kan ha festival innenfor trygge rammer. Vi brukte tida til å bygge om slik at vi kan levere kulturopplevelser som også innfrir smittevernskrav fra myndighetene. I utgangspunktet er vi bygget for 2000 gjester, men nå har vi tatt ned kapasiteten til 200. Det er intimt på en armlengdes avstand.

Og det er gjort store endringer for å kunne tilpasse seg en ny hverdag og nye krav fra myndighetene. Nye sittegrupper og scene, bordservering og nytt lydsystem er på plass. Alt er tilpasset den nye hverdagen og sørger for at alle kan føle seg trygge.

 «Festivalen er ikke avlyst»
– Marius Larsen om festivalsommeren i Oslo

 

Det er satt opp et meget omfattende program i år. En av de største satsingene er «Spelet om trona» som hadde premiere 25.06. Her gjenskapes «Game of thrones » på norsk, med humor og musikk – på 60 minutter. I tillegg får vi konserter med Moddi og venner, No 4 og Tord Gustavsen, miljøteateret «Det grønne skiftet» samt klubbkonseptet «30 år med norsk klubbmusikk»  som trekkes frem blant flere høydepunkter. Og ja, saunaen er åpen hver dag!

– Du trenger ikke kjøpe billetter til en konsert for å henge her, vi har en av Oslos største uteserveringer og det er gratis inngang hver dag,  forteller Larsen.

Programmet finner du på VisitOSLOs kalender.

Erlend Ropstad åpnet festivalsommeren på Salt 15.juni. Foto: Salt

Vi lurer på hva Larsen selv foreslår for turister i egen by.
– Å bade på Lysakerstranda er fantastisk. Deretter tur i Botanisk Hage som nå er gjenåpnet. Det har jeg gledet meg til.

– På kvelden anbefaler jeg «God natt, Oslo» på Salt. Dette blir årets eneste live litteraturfestival.

For flere anbefalinger, sjekk ut sommerguiden til VisitOSLO.

Latter er terapi

Sommerstandup fra 2019. Foto: Latter

I Holmens gate på Aker Brygge finner vi humorens storstue, Latter. De har nylig åpnet dørene etter 3 måneder med stenging og vi har snakket med eventsjef Magnhild Kleven for å høre hva vi skal le av i sommer samt få noen tips for bysommeren.

«På Latter er vi gledesspredere, ikke smittespredere» – svarer Magnhild Kleven på spørsmål om det er mulig å drive stand up show innenfor gjeldende reglement.

– Vi har jobbet intenst med tiltak og tilpasset driften til å følge alle anbefalinger fra myndighetene. Det er med på å sørge for at de 200 som kommer på showene våre får en fantastisk humorkveld, sier hun.

– Da koronaen kom, måtte vi stenge ned i all hast. Det ble mye logistikk og knallhard jobbing for å tilpasse oss nye regler og sørge for en løsning for alle de som fikk avlyst forestillingen sin.

 «Spis, le, desinfiser – repeat»
– nytt kredo på Latter

 

Latter åpnet dørene 24.06 etter 3 måneder med avlyste show – og det ble litt av en åpning.

– Det er fulle show hver dag, og vi setter stadig opp ekstraforestillinger for å dekke behovet der ute.

Tydeligvis har folk savnet å le..

Og det er et omfattende program som er satt opp for sommeren med 2-3 show om dagen. Den største satsingen er som vanlig Sommerstandup der 4 ulike komikere har scenen hver dag, tirsdag til søndag. Det er altså ikke ètt, men mange ulike sommershow og du kan komme tilbake hver uke for å le av noe nytt. «Korona har fått mange norske komikere til å tenke nytt, blant annet med bruk av teknologi. Men folk er kanskje litt lei av koronavitser nå, og trenger nye ting å le av.»

Magnhild Kleven Foto: Latter

– Og der leverer komikerne våre! På Latter sine hjemmesider finner man oppdaterte lister over hvilke komikere som har show,  slik at du kan booke deg inn når favorittene dine står. Det kommer også noen overraskelsesgjester som skal teste ut nytt materiell i løpet av sommeren.

Latter har også åpnet restauranten som har sitteplasser både inne og ute. Det er ofte litt roligere sommerstemning i bakgatene her på brygga enn på fremsiden, og kjøkkenet på Latter frister med deilige, enkle sommerretter som passer bra enten du skal på show eller ei.

Til slutt; hva vil du anbefale oss som er turister i egen by i sommer?

– Jeg ville benyttet sjansen til å spise på en av restaurantene som tidligere holdt stengt om sommeren, men som i år holder åpent. Personlig favoritt er Le Benjamin på Grunerløkka.

I tillegg anbefaler hun å leie en kajakk og padle i fjorden (det er kajakkutleie nedenfor operaen). Deretter blir det en tur med en av bastubåtene til KOK som man kan leie med egen kaptein. Da får man båttur, badstu og bading i ett, og en ny måte å se byen på.

Det er også greit å holde oversikten over det som skjer i byen gjennom VisitOSLO.

– Følg VisitOSLO på sosiale medier og nyhetsbrev, samt sjekk kalenderen deres. Det var her jeg hørte om badstubåten. De har god oversikt over det meste som skjer, anbefaler hun.

Vi konkluderer med at oslosommeren 2020 ikke blir så verst allikevel.

For mer informasjon fra VisitOSLO, besøk nettsidene og få med deg kalenderen deres.

God sommer!

Båttur i Oslofjorden  Foto: Istock