14 fristende matopplevelser i Rogaland

Er du en matmons og bor i Rogaland? Da er du heldig. Fylkets mange matskatter er bare en busstur unna.

Annonsørinnhold fra:

– Ingen produserer mer mat enn Rogaland. Folk her har mye engasjement og pågangsmot, og tør å satse, sier Maren Skjelde, som har ledet Gladmat-festivalen i Stavanger de siste fem årene.

Siden 2019 har andelen lokalprodusenter blant utstillerne på festivalen økt fra rundt 40 til 60 prosent. Og i konkurransen Det Norske Måltid, som kårer de ypperste mat- og drikkeproduktene i Norge, var 14 av 39 finalister i 2022 fra Rogaland. Det er ny rekord.

– Det sier noe om hvor levende produsentmiljøet er her, og det er jo himla stas for oss som jobber i denne næringen, sier Skjelde.

Rogaland: Norges matfylke

At nordmenn er blitt mer opptatt av kortreiste matvarer de siste åra, er ingen hemmelighet. Nå mener over 80 prosent at vi bør spise mer lokalprodusert mat, ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Rogaland er det fremste landbruksfylket i landet, med lange tradisjoner og et aktivt fagmiljø.

Det er mange grunner til at Rogaland kalles Norges matfylke.

Oljeeventyret har trukket mange ulike nasjonaliteter hit som har beriket både restaurantscenen og etterspørselen, sier kokk Miriam Østvik Jenssen.

Hun var medlem av det norske kokkelandslaget i fem år, og er i dag kvalitetsansvarlig i kjøkkenavdelingen ved Stavanger universitetssykehus.

– Mange kokker kommer herfra eller etablerer seg her, og har med seg mye drivkraft og kompetanse. Her er det flust av matprodusenter, og et godt klima der det blir grønt tidligere på våren enn mange andre steder, sier hun.

Her er 14 matopplevelser i fylket som du enkelt kommer deg til med kollektivtransport. Og husk: Med Kolumbus er både buss, lokaltog, bysykkel og båt til byøyene inkludert i billetten.

Foto: Utstein kloster
 1. Lammemiddag i vakre omgivelser

Nyt en bedre middag på Utstein Kloster Hotell på Mosterøy. De lettsaltede havbeitene i området gir mørt og deilig lammekjøtt. Om du vil strekke på beina før eller etter maten, kan du spasere til Nordens best bevarte kloster fra Middelalderen. De naturskjønne omgivelsene, med beitende sauer i sesong, setter prikken over i-en.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 10 mot Rennesøy og gå av på Sokn bussterminal 1. Fra Sokn bussterminal 2 kan du ta buss 33 mot Fjøløy via Askje til Utstein Kloster Hotell.

Foto: Siddis gelato
 1. Ekte italiensk gelato

Alle elsker en god is! Siddis Gelato i Stavanger bruker kun ekte ingredienser, etter den italienske tradisjonen. Her får du myk og kremete gelato og sorbetto med smaker som sjokolade, hasselnøtt og ekte karamell. Smaksbomber helt uten fargestoffer eller tilsetningsstoffer.

Hvordan komme seg dit: Du kan ta flere ulike bussruter til Stavanger sentrum. Sjekk Kolumbus-appen for å få reiseforslag som starter fra ditt sted. Gå deretter til Pedersgata 46, eller bruk bysykkelen gjennom sentrum. Bruk Kolumbus-appen for å finne reisemåten som passer deg best.

Visste du at du kan reise fem for én med Kolumbus? Med voksenbillett kan inntil tre barn og to voksne reise på samme billett alle hverdager etter klokken 17.00 og hele helgen.

Foto: Dattera til Lothe
 1. Sjarmerende spiseri

Har du prøvd en «Nøffnøffsjeva» eller «Kvakk-kvakk» før? Dattera til Lothe i Haugesund er det uformelle spiseriet med finurlige navn på rettene sine. Den enkle menyen har noe for både store og små. Her vektlegger de lokale råvarer, og mye av kjøttet som serveres kommer fra Brødrene Lundal.

Hvordan komme seg dit: Du kan ta flere ulike bussruter til Haugesund sentrum. Sjekk Kolumbus-appen for å få reiseforslag som starter fra ditt sted. Du kan for eksempel ta buss 210 mot Skudeneshavn via Kopervik-Veavågen til Sørhauggata/Torggata. Gå deretter til Skippergata 4.

Foto: Anne Marthe Widvey
 1. Uimotståelige cupcakes

Liker du dessert best? Da bør du ta turen til Cupcakehuset Jåblom bakst. Her finner du nydelig dekorerte porsjonskaker som vil få tennene til å løpe i vann. Kakene lages fra bunnen av og finnes i mange smaksvarianter. Bestselgeren heter Red Velvet, en populær amerikansk cupcake med vanilje og sjokoladesmak i bunn, toppet med kremost. Utsalgene i Haugesund og Kopervik ligger i turkise hus med rosa vinduskarmer – enkle å få øye på.

Hvordan komme seg dit: Cupcakehuset Haugesund: Du kan ta flere ulike bussruter til Haugesund sentrum. Sjekk Kolumbus-appen for å få reiseforslag som starter fra ditt sted. Kanskje du vil bysykle til Cupcakehuset? Det er flere ladestativer i nærheten, som for eksempel Flotmyr terminal og Torggata.

Cupcakehuset Kopervik: Ta buss 209 eller 210 mot Skudeneshavn via Kopervik-Veavågen til Hovedgata. Gå deretter i 1 minutt.

Foto: Anne Valeur
 1. Norges eneste by-ysteri

Fyll ostefatet med kvalitetsoster fra Stavanger Ysteri. Grunnlegger Lise Brunborg har en mastergrad i ostevitenskap, og gjennom tradisjonell håndverksysting lager hun oster som brukes i topprestauranter som Maaemo og Renaa. Under NM i ost i 2021 utkonkurrerte hun 200 motstandere og stakk av med tittelen «Årets ost» for sin «Konrad». Du finner hele produktutvalget deres i Ostehuset Øst, 50 meter lenger ned i Ryfylkegata, i flere matbutikker og gjennom REKO-ringen i Stavanger/Sandnes. De tilbyr også kurs i ysting.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 1 fra Stavanger bussterminal mot Hundvåg øst/vest til Kjelvene A. Gå deretter i fire minutter til Ryfylkegata 13.

Foto: Dahmsgård Utsira
 1. Fersk sjømat i havgapet

På vakre Utsira finnes et nedlagt, rødt skolehus som er omgjort til den intime sjømatrestauranten Dahmsgård. Den er åpen året rundt og byr på fersk sjømat og lokale produkter, servert av vertskapet Daniella og Hans. I tillegg til hval, lange og skalldyr, står også tang og tare på menyen. Obs: Husk å forhåndsbestille.

Hvordan komme seg dit: Ta ferje til Utsira fra Haugesund. Billetten er gratis, men reserver plass på nettsiden billetter.kolumbus.no. Turen tar 1 time og 10 minutter. Rutetabellen finner du her.

Foto: Toppsopp
 1. Sopp-gård med utsalg

I en over 100 år gammel familiegård på Jåttå produserer Toppsopp deilige matsopper som østerssopp, shiitake og reishii. De dyrker produktene på andres avfall, som kaffegrut og sagflis. Avfallet fra dyrkeprosessen brukes til jordforbedring for bønder i området. I fjøset på Aarrestad gård har de utsalg hvor du kan kjøpe ferdige produkter eller kasser for å dyrke din egen sopp.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 2 mot Sandnes via Varatun eller buss 3 mot Forus fra Stavanger bussterminal til Hinna sentrum A. Gå deretter i femten minutter til Jåttåveien 63.

Foto: Helge Eek
 1. Erkebritisk te-opplevelse

Afternoon tea er en populær engelsk tradisjon. På Nesheimstunet kan du nyte engelsk te i pent porselen, deilige sandwicher, bakverk og søtsaker sammen med dine kjære. Alt i rojale omgivelser inspirert av Downton Abbey og Hotel Ritz. Det arrangeres afternoon tea første onsdag hver måned. Se hjemmesiden deres for mer info.

Hvordan komme seg dit: Ta buss 260 mot Etne fra Haugesund bussterminal til Knapphus (Vindafjord). Bytt til buss 251 mot Raunes og gå av på Nesheim. Gå deretter til Saudavegen 7194. Reisen tar en drøy time.

Foto: Ryfylke bakeri og konditori
 1. Stolte kaketradisjoner

I 2021 stakk Ryfylke bakeri og konditori på Jørpeland av med tittelen Årets bakeri i Norge. Om du skal i bryllup, dåp, bursdag eller bare vil kose deg litt ekstra, har de et vell av saftige kaker å velge mellom. Her bakes alt for hånd uten tilsetningsstoffer. Flere har lagt sin elsk på deres populære sjokoladekake, som omtales som «farlig god».

Hvordan komme seg dit: Ta buss 100 mot Jørpeland fra Stavanger bussterminal, og gå av på Skolebakken. Gå deretter til Rådhusgaten 14. Reisen tar rundt 40 minutter.

Foto: Aasmund Nikolaisen
 1. Tradisjonsmat med historisk sus

Det gamle landstedet i Sandnes som i dag er Kronen Gaard Hotell, ble bygget i 1898 av trelasthandler Gabriel Block Watne – og det gule hovedhuset var starten på ferdighuseventyret Block Watne. Siden 1986 har det vært hotelldrift her. På hotellets tradisjonsrike restaurant kan du nyte rene smaker fra lokale leverandører, mens du ser kokkene utfolde seg på det åpne kjøkkenet. De er også kjent for søndagsmiddagen sin, som du kan kombinere med en spasertur på de flotte stiene rett utenfor hotelldøra.

Hvordan komme seg dit: Fra Ruten i Sandnes tar du 21-bussen til Kronen Gaard B, som ligger like ved hotellet.

Foto: Drivhuset Bageri & Gårdsutsalg
 1. Drivhuskafé på jærske jorder

Blant bølgende, jærske jorder like utenfor Bryne har Sophia Edbäck og datteren Victoria Bergort realisert drømmen om en drivhuskafé. Drivhuset Bageri & Gårdsutsalg baker sine egne surdeigsbrød, boller og pizzaer – og serverer blant annet fristende buffeter med økologiske vekster fra egen kjøkkenhage. Gårdsutsalget byr også på lekre interiørprodukter. Det idylliske konseptet har raskt blitt populært, så husk å booke bord på forhånd.

Hvordan komme seg dit: Fra Stavanger stasjon tar du lokaltoget til Øksnavadporten. Gå til stoppet Kverneland fabrikker, og ta 53-bussen til Norheimskrossen. Gå deretter i 4 minutter til Kvernelandsvegen 580. Alternativt kan du reise med 50-bussen fra Bryne stasjon til Vassbø, og spasere i 20 minutter derfra. Eller kanskje du benytter anledningen til å få en fin tur med noen du er glad i? Fra Bryne stasjon spaserer dere til Drivhuset Bageri & Gårdsutsalg på 40 minutter.

Foto: Emil Furnes Bernhof
 1. Hemmelig meny med lokale matskatter

Midt i Bryne sentrum finner du restauranten Hemmeleg, som setter sin stolthet i å servere kvalitetsmat fra lokale bønder. Som navnet antyder, kan du prøve deg på en hemmelig meny. Her blir du servert mellom fem og sju retter av det kokken har satt sammen av matopplevelser –alt etter humør og tilgang på råvarer. Er du ikke i det eventyrlystne hjørnet, er det mulig å velge blant en fristende à la carte-meny.

Hvordan komme seg dit: Ta lokaltoget til Bryne stasjon. Gå deretter i to minutter til Storgata 12.

Foto: Sirkus Renaa
 1. Prisvinnende ostekake

Er du glad i godt brød og søtsaker, bør du besøke Sirkus Renaa i Lagårdsveien. Her finner du bakeri, konditori, pizzeria, gelato- og sjokoladefabrikk. Noen av Norges beste konditorer jobber her og setter sammen fantastiske smakskombinasjoner. Prøv Tindvedosteterten som tok gull i konkurransen Årets ostekake i 2021.

Hvordan komme seg dit: Til Lagårdsveien har du mange ulike bussmuligheter fra Stavanger sentrum, f.eks. buss 3 mot Forus eller 2 mot Sandnes. Gå av på Statens hus A. Sjekk Kolumbus-appen for å få reiseforslag som starter fra ditt sted.

Foto: Eigra street
 1. Fristende gatemat og lokale produkter

I fjor åpnet Eigra street dørene i den trivelige gågata i Egersund. Her kan du meske deg i lekker og lokal gatemat – som burger laget av lokalt kjøtt og brød, og lokale vrier på bowls og salater. I tillegg har restauranten utsalg av lokale godsaker, som honning, kjøtt og ulike meieriprodukter.

Hvordan komme seg dit: Ta lokaltoget til Egersund stasjon. Herfra kan du enten spasere (1,3 km) eller ta bysykkelen fatt til Storgaten 9.