Se regnestykkene: Dette oppnår du ved å la bilen stå én dag i uka

Annonsørinnhold fra Kolumbus AS
Hva med å prøve én bilfri dag i uken som et første steg?

Lar du bilen stå parkert litt oftere, kan du vente deg gode effekter på både helse, miljø og lommebok.

For mange av oss er bilen en naturlig del av hverdagen. Den tar oss fra dør til dør, og vi tenker ikke alltid over fordelene ved å la den stå i ro litt oftere. Men gevinstene ligger der som perler på en snor! 

Selv litt mindre bilkjøring kan ha stor betydning i det lange løp. Hva med å prøve én bilfri dag i uken som et første steg?  

1. Helsegevinst

Det er ingen hemmelighet: Å bevege på oss er noe av det beste vi kan gjøre, både for den fysiske og mentale helsen.  

Fysisk aktivitet gir oss flere friske leveår og forebygger en rekke sykdommer og plager som overvekt, hjerte- og karsykdommer og benskjørhet, ifølge Folkehelseinstituttet. I tillegg har fysisk aktivitet positiv effekt på hvordan du føler deg mentalt – det gir bedre humør og kan forebygge depresjon og angst, ifølge NHI.no.  

Du trenger slett ikke å få blodsmak i munnen for å høste positive helsegevinster. Den beste aktiviteten er den du faktisk gjør – også moderat intensitet er gull verdt! 

Å sykle til og fra jobb eller butikken kan være en smart måte å få inn mer fysisk aktivitet i hverdagen – for dit skal du jo uansett! Mange erfarer at de faktisk sparer tid på å sykle framfor å kjøre. Dersom veien virker litt lang, gir en elsykkel god drahjelp.  

Velger du å ta bussen i stedet for bilen, får du lurt inn flere skritt i hverdagen på vei til og fra holdeplassen. Hva med å gå av et stopp tidligere for å få inn litt ekstra trim?  Husk: Det som virker som små endringer der og da, gir stor effekt over tid. 

Les også: Elin (57) sykler 32 km med elsykkelen hver dag. 

Det som virker som små endringer der og da, gir stor effekt over tid.

2. Renere luft  

Den norske gjennomsnittsbilen er 10, 8 år gammel og dieseldrevet, ifølge Store norske leksikon. 

Kjører du en vanlig bil* to mil mindre hver uke, sparer du faktisk kloden for over 140 kilo CO2-utslipp i løpet av et år. Det tilsvarer like mye karbon som to trær fanger opp i løpet av sine ti første leveår, ifølge klimagasskalkulatoren til det amerikanske miljøvernbyrået EPA.  

I tillegg bidrar du til mindre kø på veiene, tryggere skolevei for barna, mindre svevestøv og dermed bedre luftkvalitet i nærområdet ditt – uansett hvilket drivstoff bilen din går på. Tenk hvilken effekt det har på nærmiljøet ditt hvis flere gjør som deg!  

* Regnestykket tar utgangspunkt i en Volkswagen Passat 2011-modell som slipper ut 135 gram CO2 per kilometer. 

3. Romsligere økonomi 

Med skyhøye drivstoffpriser er det blitt enda mer lønnsomt å kjøre mindre. Kjører du 12 000 kilometer årlig med en bil som bruker 0,8 liter per mil, vil summen for drivstoff alene havne på over 19.000 kroner i året – med utgangspunkt i en literpris på 20 kroner.  

Les også: Historisk høye bensinpriser: Nå kan du spare ekstra mye!  

Kjører du bilen to mil mindre i uka, vil det spare deg for 1664 kroner i året, bare i drivstoffutgifter. Ofte inkluderer de daglige bilturene også bompenger – la oss si 40 kroner tur retur. Da er den årlige besparelsen oppe i 3 744 kroner. I tillegg kommer selvsagt kostnader knyttet til bilslitasje og parkering.  

Forestill deg hvor hyggelig regnestykket blir om bilen får hvile seg enda flere mil! 

Lurer du på hvor mye bilen koster deg per år? Med Kolumbus’ bilkalkulator får du enkelt oversikt over gjennomsnittlige kostnader knyttet til biltypen din. 

Med skyhøye drivstoffpriser er det svært mye å tjene på å ta sykkelen fatt.

 

Annonsørinnhold fra Kolumbus AS
Foto: Tommy Ellingsen for Kolumbus