Gikk fra to biler til én: – Jeg har ikke savnet bilen en eneste dag

Espen Swan-Rørvik (38) hadde aldri trodd at han skulle bli lykkeligere av å kvitte seg med bilen.

 

Annonsørinnhold fra: Kolumbus AS
Espen Swan-Rørvik ble lykkelig av å kvitte seg med bilen. Foto: Moxey

– Livet mitt har blitt mye bedre. Det kom helt overraskende på meg, sier Espen Swan-Rørvik.

Før sommeren gjorde tobarnsfaren en stor endring i hverdagen: Han byttet ut bilen med sykkel, kollektivtransport og jogging.

Han og kona hadde lenge hatt hver sin bil. Og gjennom flere år hadde Espen vurdert å selge sin, men vegret seg. Ville ikke livet uten bilen bli slitsomt og stressende?

– Ingenting av det jeg fryktet, har blitt et problem. Tvert imot har jeg fått en hel haug med ukjente belønninger av å kvitte meg med bilen. Blant annet er jeg blitt en gladere person.

Positive endringer

Det handler nok mest om å våge å endre på egne vaner og prøve noe nytt, sier Espen. Foto: Moxey

At familien solgte den ene av to biler, var mest for miljøets skyld. Tanken på alle husholdninger som har to eller flere biler som brukes lite, plaget Espen.

Siden kona har større behov for bil, ble det han som måtte finne andre måter å komme seg til jobb. I dag, tre måneder etter bilsalget, varierer han mellom å gå, jogge, sykle, bruke sparkesykkel, ta buss eller tog.

– Det har gått forbausende lett. Jeg synes faktisk det er kjekt å bruke andre fremkomstmidler enn bil. Jeg forteller ikke om dette for å selge sykler eller togbilletter, men fordi jeg har erfart at det kan føre til en positiv endring i livet. De fleste vil sikkert tenke «dette gjelder ikke for meg». Det gjorde også jeg.

Det handler nok mest om å våge å endre på egne vaner og prøve noe nytt.

Mange helsegevinster

En av de største belønningene etter å ha lagt om på reisevanene, er at han føler seg friere, forteller Espen.

– I morges tok jeg buss til Stavanger sentrum og syklet derfra til jobben på Bjergsted. Sykling gir meg en frihetsfølelse. Etter jobb spaserte jeg i fint vær til sentrum og tok toget hjem derfra. Jeg er heldig som har så mange muligheter, og det er deilig å bevege seg mer enn jeg gjorde før, sier han.

Espen sykler 5 km til jobb. Foto: Moxey

Psykolog Egon Hagen sier at det finnes en stor mengde dokumentasjon på at fysisk aktivitet gir en svært gunstig helseeffekt.

Psykolog Egon Hagen mener vi må ta aktive livsstilvalg. Foto: Privat

– Å være i fysisk aktivitet gjør at vi siler ut masse deilige, angstdempende endorfiner. Hvis du drar ut på joggetur og følger med på hvordan du har det, vil de fleste oppleve at de har det litt bedre etter turen. Det er noe av det fine med fysisk aktivitet – du får en umiddelbar effekt.

Vi trenger fysiske utfordringer, sier Hagen.

Før i tiden beveget vi oss mer i hverdagen, påpeker psykologen. I dag kan vi enkelt hive oss i bilen, og vi har mer stillesittende arbeid. For å kompensere må vi derfor ta aktive livsstilsvalg.

– Ved å legge om livsstilen over tid vil mange få bedre lungekapasitet, oppleve at de kjenner på mindre bekymringer, og at de klarer å håndtere hverdagens utfordringer på en bedre måte, forteller han.

Nå som det blir mørkere ute, kan noen oppleve at humøret synker. Hagen forklarer at i likhet med fysisk aktivitet, regulerer også dagslys følelsene våre.

– Når regnet kommer til Rogaland og dagslyset forsvinner tidlig, er det lurt å tilbringe tid utendørs og eksponere seg for dagslys. Det får vi mer av hvis vi forflytter oss på andre måter enn i bil.

En del av bybildet

Til daglig har Espen fem kilometer reisevei til jobben i Sparebank 1 SR-Bank på Bjergsted i Stavanger. Tidligere så han ikke på andre fremkomstmidler enn bil som noe alternativ.

– Men jeg kunne ikke lenger forsvare å eie to biler. Det var en unødvendig luksus. Hvis vi klarer å kjøpe færre biler, er det bedre for alle, sier Espen og legger til:

Espen føler seg gladere og friere etter at han begynte å sykle. Foto: Moxey

– Jeg har ikke prøvd det selv, men hvis du trenger bil kun en gang iblant, finnes det finnes også hybridløsninger som bildeling.

Les også: Kolumbus’ bildeling på 1-2-3.

– Hva har den beste erfaringen vært etter at du solgte bilen?

– Å oppdage byen min på nytt! Jeg spaserer gjennom sentrum, sykler langs fjorden eller går forbi cruisebåtene og ser på livet. Da blir man en del av bybildet. Jeg kjenner at jeg vokser på det og blir gladere for hver dag.

De dagene han går eller sykler gjennom byen, treffer Espen gjerne på gamle venner eller kolleger.

– Det er kjekt. Å være blant folk skaper jo tilhørighet. Jeg hadde ikke tenkt over disse tingene før jeg ga slipp på bilen.

I en alder av 38 føler jeg at jeg har blitt en del av byen min igjen.

Overraskende belønninger

En annen fordel med å reise kollektivt som Espen har omfavnet, er muligheten for å lese eller lytte til noe på veien. Det gir en ordentlig avkobling på reisen, synes han.

– Det høres tullete ut, men det å treffe mennesker på bussen, se folk i øynene og være rundt hverandre, tror jeg har en positiv effekt. Det er mye som skjer på en busstur: Du gir kanskje et smil og får et smil tilbake. Rundt deg er det ungdommer, barn og eldre. Da jeg kjørte bil, satt jeg bare i min egen boble.

En av de største fordelene med å sykle har vært å oppdage byen på nytt, sier Espen. Foto: Moxey

Lykkeligere av fysisk aktivitet

Regelmessig fysisk aktivitet kan ha mange positive effekter på vår mentale helse, som:

  • Mer overskudd i hverdagen
  • Økt energinivå
  • Bedre humør og livskvalitet
  • Redusert stress
  • Forbedret søvnkvalitet
  • Bedre hukommelse og problemløsning
  • Bedre planlegging og organisering av hverdagen
  • Positiv effekt på følelsesregulering

Kilde: Helsenorge

Annonsørinnhold: Kolumbus AS

Foto: Moxey