Familien kvittet seg med bilen: Sparer over 45 000 kroner i året

Asmaa (38) og familien har ikke angret et sekund på at de solgte bilen. – Det har gitt oss mange fordeler både for økonomien og helsa.

Annonsørinnhold: Kolumbus AS 

Foto: Ole Laget

På buss 3 mot Stavanger sitter Asmaa Jama og prater og ler med barna sine. Det er lørdag, og sammen med Kamilla (13), Mikael (8) og Benyamin (4) skal Asmaa til biblioteket i byen.

Å ta bussen er et enkelt valg for familien. Med én voksenbillett kan hun ta med én ekstra voksen og inntil tre barn gratis i helger og etter klokka 17 på hverdager.*

– Vi benytter oss ofte av Kolumbus’ familietilbud, særlig i helgene. Min eldste på 16 har ungdomsbillett, og resten av familien reiser gratis på mitt månedskort. Det er en utrolig god ordning, sier Asmaa.

FRA BIL TIL BUSS: Bilhavariet i fjor sommer førte til en ny og permanent reisevane for Asmaa og familien.

Sparer store summer

Da bilen deres brøt sammen på E39 i fjor sommer, ble familien på seks tvunget til å ta bussen. Det skulle bli en øyeåpner og starten på en ny og permanent reisevane. Fordelene med å reise kollektivt var nemlig så mange at Asmaa og mannen Mahad like gjerne solgte familiens Toyota.

– Det har vi ikke angret på. For oss har det vært en aha-opplevelse å droppe bilen, både økonomisk og helsemessig, sier Asmaa.

En gjennomsnittlig bil koster en husstand over 119 000 kroner i året. Det viser Kolumbus’ bilkalkulator, som tar i bruk utregninger fra Samfunnsøkonomisk analyse. Og med dagens høye priser på drivstoff og strøm, er det ekstra mye å spare på å reise kollektivt.

Asmaa og mannen er forbløffet over effekten bilsalget har hatt på hverdagsøkonomien.

– Det har vært skikkelig lønnsomt for oss å selge bilen. Vi hadde ikke billån, men sparer opptil 4000 kroner i måneden bare på bompenger, forsikring og drivstoff, sier hun.

FINE STUNDER: Stemningen er god når familien tar buss sammen. Med Kolumbus-appen kan de følge bussen i sanntid og enkelt planlegge neste etappe.

Mens Asmaa og familien droppet bilen helt, kan et første steg for andre være å kvitte seg med bil nummer to, eller å la bilen stå litt oftere.

– Det finnes veldig mange gode ordninger for billeie og bildeling for de gangene det er nødvendig med bil. Da vi skulle til Sirdal i vinterferien, leide vi bil i perioden vi trengte det.

Les mer om bildeling fra Kolumbus

Får fine stunder sammen

Stemningen er god på bussen denne lørdagen – noe den pleier å være når familien reiser kollektivt. Selv om barna er blitt rutinerte kollektivpassasjerer, synes de fortsatt det er gøy å ta buss. Når yngstemann Benyamin (4) får velge hvordan de skal komme seg til barnehagen, vil han ofte busse – selv om veien er kort.

BUSSMORO: Å velge buss framfor bil gir barna en mer aktiv og delaktig transportetappe, erfarer Asmaa. Mikael (8) og søsknene trykker gjerne på stopp-knappen.

– Han synes det er veldig gøy å sitte bakerst i bussen og se ut av vinduet – og å trykke på stopp-knappen når vi skal gå av. Man blir ikke like passiv på buss og tog som i en bil. Nå får vi flere fine stunder sammen når vi skal et sted, sier Asmaa og smiler.

Flere fordeler ved buss

Da familien eide bil, lot de den ofte stå hjemme når de skulle på bytur.

– Det er lettvint å bare hoppe på en buss, og utrolig deilig å slippe å stresse med parkering. I tillegg er det bedre for miljøet, påpeker Asmaa.

Hun innrømmer samtidig at det var en god følelse å sette seg i bilen da de skulle til fjells i vinterferien.

MANGE FORDELER: Å parkere bilen for godt har gitt familien en mer romslig økonomi og mange gode opplevelser sammen.

– Jeg skjønner at folk blir avhengige av bilen, for det er behagelig. Men for meg som bor så sentralt, er det flere fordeler ved å ta bussen enn å ta bil i hverdagen.

Les også: Familien Paulsen sparer 40 000 kroner i året på å kjøre mindre

Å slippe kø er en annen fordel firebarnsmoren trekker fram. At bussen i kollektivfeltet suser forbi bilene, gjør at hun ikke taper mye tid på å la bilen stå.

– Å bli fraktet fra A til B uten å måtte konsentrere meg om fartsgrenser eller vikeplikt, synes jeg er befriende.

Gir hverdagsglede

I dag, når kolleger spør om hun vil sitte på til jobben, takker Asmaa høflig nei. Hun liker sin lille luke med egentid på bussen, hvor hun kan koble helt av. Hun har også merket at hun stresser mindre i arbeidshverdagen. Asmaa jobber innen psykisk helse og er opptatt av hvordan vi alle kan gjøre hverdagen vår bedre med enkle grep.

TID SAMMEN: Asmaa og familien liker å benytte seg av tilbudene i byen. Med bussen kommer de seg enkelt og rimelig til biblioteket.

Å reise kollektivt sjekker av på flere punkter på hverdagsglede-listen, poengterer hun.

– Jeg har funnet min lille lykke i hverdagen. Den friske luften jeg får på vei til busstoppet, uansett om det er sol, vind eller regn, gjør at jeg blir mer våken og får en bedre start på dagen. Og de 10–15 minuttene med ekstra mosjon er faktisk helsefremmende.

Familien bor i nærheten av en bomstasjon på Hinna, og Asmaa hadde flere ganger tidligere vurdert å reise kollektivt til jobb. Men å komme i gang var vrient, siden hun var vant til å ta bilen.

FORNØYDE: Kamilla (13), Mikael (8), Asmaa og Benyamin (4) benytter seg ofte av Kolumbus’ familietilbud i helgene. Da betaler kun Asmaa, mens de andre reiser gratis.

– Vi mennesker finner jo ofte unnskyldninger. Jeg har i tillegg hatt forestillinger om at det er vanskeligere å ta bussen fordi jeg må levere minstemann i barnehagen. Men det stemmer ikke for oss. Når jeg ser tilbake på morgenene med bil, synes jeg de var stressende.

– Det handler om å bryte en rutine og lage en ny vane. Det tar litt tid.

Les også: – Jeg har ikke savnet bilen en eneste dag

Vaneendring kan ta tid

– Å kjøre bil kan være en behagelig vane som er vanskelig å vende. Å endre vaner kan kreve at vi står litt i ubehag, og det har vi ikke alltid lyst til, bekrefter psykolog Sunniva Kleiven Itland.

IKKE GI DEG: Vaneendring tar tid, understreker psykolog Sunniva Kleiven Itland. (Foto: Tonje Lien Wold)

Blant befolkningen på Nord-Jæren som ikke reiser kollektivt, har over 90 prosent et kollektivtilbud til jobb, sentrum eller et annet sted de reiser til. Det viser en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Kolumbus. For å endre vaner er psykologens tips å gjøre ting enklere for seg selv.

– Hvis du for eksempel har bestemt deg for å spasere og ta bussen til jobb, øker sjansen for at du lykkes hvis du forbereder deg litt og blir bevisst på at «jeg rekker bussen hvis jeg går ut av døren klokken halv åtte».

Itland påpeker at det er viktig å være klar over at du kan gå på noen smeller.

– Hvis du tenker at du alltid skal lykkes, blir det klin umulig. Noen dager orker man ikke, og det er en del av prosessen. Det er lurt å tenke på det som nettopp en prosess, hvor feiling er noe du kan lære av. Å innarbeide en ny vane handler om å fortsette å prøve.

Lurer du på hvor mye bilen koster deg per år? Få oversikt med Kolumbus’ bilkalkulator.

*Du kan ta med én ekstra voksen og inntil tre barn etter klokken 17 på hverdager og hele døgnet i helgene med alle billetter kjøpt til voksenpris (gjelder ikke HjemJobbHjem-billetten, nærsonebilletter i Haugesund og Egersund eller båtbilletter kjøpt på billetter.kolumbus.no).

Slik lykkes du med å endre en vane

  • Begynn i det små. Ikke prøv å endre for mye på en gang.
  • Lag oppnåelige mål. Skriv dem gjerne ned.
  • Gjør situasjonen enklere for deg selv. Lag en plan for å nå målene.
  • Minn deg selv på hvorfor du vil kutte ut vanen eller få en ny.
  • Gi deg selv en klapp på skulderen for hver dag du har klart å følge planen din.
  • Å lage en avtale forplikter og kan være en nyttig drahjelp.
  • Ikke gi opp hvis du faller tilbake til gamle vaner. Det er aldri for sent å prøve igjen.

Kilde: Psykolog Sunniva Kleiven Itland

Fordeler med å reise kollektivt

🚶‍♀️ Når vi beveger oss mer, for eksempel ved å spasere til og fra busstoppet, høster vi positive helsegevinster både fysisk og psykisk. Gevinstene blir enda større om vi også går av et stopp tidligere og spaserer det siste strekket.

🚗 Kjører du en vanlig bil** to mil mindre hver uke, sparer du kloden for over 140 kilo CO2-utslipp i løpet av et år. Det tilsvarer like mye karbon som to trær fanger opp i løpet av sine ti første leveår, ifølge klimagasskalkulatoren til det amerikanske miljøvernbyrået EPA.

🏭 Du gjør en innsats for nærmiljøet! Reiser du kollektivt, bidrar du til mindre køer på veiene, mindre svevestøv og bedre luftkvalitet.

💰 Det lønner seg økonomisk å la bilen stå oftere. Med dagens høye bensin- og strømutgifter kan du spare ekstra mye.


**Regnestykket tar utgangspunkt i en Volkswagen Passat 2011-modell som slipper ut 135 gram CO2 per kilometer.

Kolumbus’ familietilbud

Kjøper du Kolumbus-billett til full voksenpris, kan du ta med én ekstra voksen og inntil tre barn etter kl. 17 på hverdager og hele døgnet i helgene – helt gratis!

Tilbudet gjelder ikke HjemJobbHjem-billetten, nærsonebilletter i Haugesund og Egersund eller båtbilletter kjøpt på billetter.kolumbus.no.