Mitt Amerika – Jonas Gahr Støre

Det er ingen tvil om at USA rører noe ved oss alle, ikke bare intellektuelt, men også emosjonelt. På godt og vondt. I podcasten Mitt Amerika fra Radio Metro snakker Hans-Olav Thyvold med kjente personer om sitt personlige forhold til USA. Både rockere, forfattere, politikere og næringslivsledere deler sine betraktninger. I en av de første episodene forteller Jonas Gahr Støre om sitt Amerika.

Her kan du lytte på Spotify

Her kan du lytte på Apple

Jonas Gahr Støre snakker om sitt forhold til USA med programleder Hans-Olav Thyvold.

Støre har alltid hatt en fascinasjon for det amerikanske.

Støre forteller at faren gikk på universitetet i USA i 1945. Ett år som ble ikonisert av faren, Ulf Jonas Støre. Jonas har selv gjennom tiden som utenriksminister for Norge reist et titalls ganger til USA. Både som politiker og for å jobbe med akademiske miljøer på universiteter.

Videre forteller Støre at han med tiden har blitt mer og mer opptatt av Europas bånd til USA:

Det moderne USA ble jo til som en reaksjon på Europa. De som reiste over og tok selvstendigheten i revolusjonen på slutten av 1700-tallet gjorde jo det i protest mot enevelde og kongedømme, og alt det som lå tilbake i Europa. Og den lange linjen, den har jeg blitt mer opptatt av med årene. 

Arbeiderpartiet sitt forhold til USA

Går du tilbake til historien i vårt parti så var jo USA enormt viktig. Martin Tranmæl dro til USA, jobbet og studerte fagforeninger, fikk lærdom. Håkon Lie var enormt opptatt av kontakten over havet til USA – til arbeiderbevegelsen, fagbevegelsen.

Her kan du høre resten av svaret til Jonas

Utfordringer

Støre er svært opptatt av utfordringene USA står ovenfor, men minner om at USA har en historisk evne til å overkomme utfordringer og reise seg.

– Vi må ikke snakke om USA som et sammenbruddsland. Det er fortsatt verdens mest teknologisk avanserte stat. Jeg tror det er Terje Tvedt som har sagt at vi har en tendens til å overvurdere Kina og undervurdere USA i måten vi nå snakker om verden på.

Her kan du lytte til resten av resonnementet 

De unge og hovedoppgavene til Norge fremover 

Det faktum at mange amerikanske ungdommer i dag har dårligere fremtidsutsikter enn det foreldrene hadde blir også et sentralt tema. –Er det på tide med et løft for ungdom, både her og i USA? undrer Thyvold.

-Nå når vi står midt i denne pandemien så er det ikke noe tvil om at det er ungdommen som betaler den største prisen.

Når det kommer til forskjeller mellom Norge og USA svarer Støre:

-Vår store utfordring er å sørge for at de unge kommer i jobb. At det er jobber til unge. Vi har 200.000 arbeidsledige. Hver fjerde av de er under 30 år. Faren for at de kan miste fotfeste i arbeidsmarkedet er stort. Og så ville jeg sagt “Vi skal ikke havne der dere er, med så store forskjeller at folk mister øyehøyden til hverandre.”

Her kan du lytte til hele episoden

Flere episoder er tilgjengelig 

podcasten Mitt Amerika forteller kjente personer om sitt forhold til USA. Denne våren har blant annet Thomas Seltzer, Christian Borch og Geir Lippestad gjestet podcasten.  

Geir Lippestad snakker blant annet om terrorisme i Norge vs USA, den amerikanske våpenloven og rusdebatten. 

I løpet av sommeren og høsten vil flere politikere og andre profilerte gjester besøke Hans-Olav og Mitt Amerika. 

Episoden med Geir Lippestad ligger ute nå.

Mitt Amerika

I Mitt Amerika møter vi norske profiler med til dels forskjellig bakgrunn; politikere, rockemusikere, journalister, næringslivsledere, forfattere og mye mer, for å høre om deres forhold til Amerika – på godt og ondt. 

Programleder er forfatteren Hans-Olav Thyvold som tidligere blant annet har dekket amerikansk politikk som journalist og oversatt amerikansk skjønnlitteratur til norsk. 

Hør tidligere episoder her

Apple Podcasts:

Spotify: