Bygge terrasse? – Her finner du proffløsninger for hobbysnekkeren

Vi skandinavere bruker mer og mer penger på uteplassen vår. Terrassen, som kanskje tidligere var en plass hvor grillen sto og man kunne sitte og sole seg, har nå blitt til et nytt oppholdsrom i hjemmet. Utesesongen forlenges gjerne med både vindskjerming og terrassevarmere, sånn at man kan nyte av plassen mer enn bare midt på sommeren. Det man helst ikke ønsker å bruke utesesongen på er vedlikehold av terrassen. Derfor finnes det noen viktige punkter å huske når man skal bygge terrasse som minsker nettopp dette.

 

Viktig med godt grunnarbeid

Som alt annet byggverk, om og så ikke livet, så er et godt grunnarbeid alfa omega. Bruk materialer som tåler underlaget det skal være i kontakt med.

Er det et veldig fuktig klima, så må bjelker og festemateriell være laget for å tåle nettopp dette. Ofte er god gjennomlufting ikke bare lurt, men avgjørende. Løft gjerne selve konstruksjonen opp fra bakken, slik at fuktighet ikke trenger lett inn og den fuktigheten som er der, luftes lett ut igjen. Bare pass på at dimensjonene er riktig i forhold til hvor langt spenn det er i mellom for eksempel søylene det står på.

Som alt annet materialet som skal være ute, så må dette være impregnert i en eller annen form. Vanlig “grønne”, impregnerte materialer er som regel mer enn bra nok, men husk også skruer som er rustfrie. Det er ikke på dette man bør spare kronene på når man bygger terrasse.

 

Jobben blir enklere med riktig verktøy

Treger du flere verktøy kan det lønne seg å kjøpe en verktøypakke. Denne verktøypakke fra DEWALT  innholder alt du trenger, borskrutrekkeren DCD996, muttertrekkeren DCF880, vinkelsliperen DCG405, borhammeren DCH273, sirkelsagen DCS570, tigersagen DCS367, stikksagen DCS331 samt arbeidslampen DCL050. Leveres komplett med 4 stk. 18V 5,0Ah-batterier, lader, 3 stk. Toughbox kofferter og 1 stk. vogn.

 

Kjøp her 

DEWALT DCS570P2 er en børsteløs sirkelsag på 18V med 184 mm klinge og turtall på 5500 o/min. Lett å håndtere med enkel justering av gjæringsvinkel på maks. 57°. 5,0Ah-batterier og lader følger med

 

akita DDF485RTJ er en driftssikker batteridrill med godt grep og lav vekt. Den børsteløse motoren gir mye kraft og lavt batteriforbruk. Batteribeskyttelsen skåner batteri og maskin mot overbelastning.

Kjøp her 

 

 

Bosch GCM 8 SDE Professional er en kapp- og gjærsag på 1600W med skjæringsbredde opp til 312mm och skjæringshøyde opp til 70mm. Utstyrt med variabelt turtall, tosidig helningsmulighet, dobbel støvavsugingskanal og lasermarkør som tydelig markerer sagsnittet.

Kjøp her 

 

 

Peltor ProTac III er et hørselvern med medhør i en bredere modell som passer for bruk i svært støyende omgivelser. Mobil kan kobles til via 3,5 mm-inngangen for lytting og du justere volumet enkelt via lettbetjente knapper.

kjøp her 

Vedlikeholdsvennlige materialer

Når det kommer til selve gulvet, så er det her mye av valget kommer til hvor mye vedlikehold man er villig til å gjøre på terrassen etter den er ferdig bygget. Ofte går gjerne prisen litt høyere opp jo mindre vedlikehold som trengs. Vedlikeholdsfritt vil det nok aldri bli, selv om mange reklamerer med dette.

Det rimeligste alternativet er nok trykkimpregnerte terrassebord som da gjerne har et grønnskjær i seg når det er helt nytt. Dette er viktig at ikke blir liggende for tett mot bakken og er også avhengig av hyppig vask med deretter tilegnet såpe. Eventuelt en terrassevasker, men man må aldri spyle rett på med en høyttrykkspyler. Da ødelegges fibrene i treverket og det blir lettere råte og fuktskader.

Ofte er vaskingen mer enn bra nok for at trykkimpregnert skal holde seg og få en fin grå

patina, men noen ganger må man ty til terrassebeis eller olje. Problemet er når man først har begynt å behandle treverket, så må man være enda mer nøye med å gjøre dette regelmessig, avhengig av hvor værutsatt terrassen er. Det være seg både regn og ikke minst sol. Fordelen er at man kan velge en farge som passer godt til sin stil ellers rundt terrassen.

 

Mellomklassen

Steget opp herfra kan man kalle en slags mellomklasse. Her er det treverk som er blitt behandlet på en helt annen måte for å tåle fukt enda bedre. Noen kjente eksempler er f. Eks. royalimpregnert hvor da materialet i furu er på en måte “kokt” i en spesiell linolje. Oljen trenger godt inn i treverket og tetter mye av porene som tar til seg fuktighet.

Dette gjør at terrassebordene krever mye mindre vedlikehold enn vanlig impregnert. Fargen på bordene vil over tid falme, så hvis man ønsker denne tilbake, så må det behandles igjen. Men materialet kan klare seg fint uten olje og behandling, da det kun vil til slutt få en flott grå patina. Noe å huske på når det gjelder royalimpregnert, er at man må bruke syrefaste skruer. Hvis ikke kan skruene laget stygge flekker på treverket over ti.

 

Fornuftig bruk av gammel plastikk

På toppklassen, når det handler om terrassebord, så vil man finne kompositt. Dette er laget av en blanding av trefiber og plastikk, noe som gjør vedlikeholdet på dette til et minimum. Her også finnes det selvfølgelig også mange eksempler på rimelige alternativer som har dårligere kvalitet. Det kan medføre sprekk i sterk sol eller rett og slett konstruksjonssvikt. Så pass på å forhør deg om en god kvalitet innenfor dette.

LYKKE TIL!

Til slutt et lite tips for en flott siste “finish” på terrassen, nemlig skjulte skruer. Det gir terrassen et mye renere utseende som er mer behagelig å se på og ikke minst gå på. Dette løser Camo sin skruefester veldig godt.

kjøp her