Slik setter du sykkelen i stand til sommeren

Sykkelen åpner byen på nye måter


Tekst: Dagsavisen MER
Foto: Oslo kommune

Nå som pandemien slipper taket på byen og våren har meldt sin definitive ankomst, fylles byens sykkelfelt av folk i farta. Sykkelen er blitt transportmiddel nummer èn for stadig flere, og det med god grunn. For de som sykler står det belønninger på rad og rekke, bedre tid, økonomi, helse, miljø og samvittighet for å nevne noe.

I en nylig undersøkelse er det syklistene som kommer best ut. De som sykler til jobben oppgir nemlig at de har vesentlig større glede av reiseveien sin enn de som kjører bil, at de føler seg mer opplagt i hverdagen og er mer produktive. Det ser altså ut til at opplevelsen man får av selv en kort sykkeltur gjør underverker i hverdagen. Om det er den gode samvittigheten, naturopplevelsen, frihetsfølelsen eller mosjonen som er den viktigste driveren skal vi la være opp til hver enkelt. Men når du i tillegg kan spare tid og penger er det lite som holder tilbake for at langt flere kan sykle i hverdagen. Her finner du tipsene som gjør at syklingen blir en drøm.

Begynn med en skikkelig vask. Vannbøtte og klut fungerer godt.

Vedlikehold

Det viktigste du trenger er en sykkel som fungerer og er trygg å sykle på. Her finner du en enkel veiledning som gjør at du selv kan sette sykkelen i god stand.

  • Start med en skikkelig vask! Bøtte med såpe og vann gjør som regel susen, bruk avfettingsspray om du har størknet olje og skitt. Gammel tannbørste kan brukes for å rengjøre drivverket.
  • Smør kjedet med sykkelolje mens du snurrer pedalene bakover for å få oljen rundt i drivverket. Bruk en fille for å tørke av søl. OBS! Pass på at du ikke får olje på bremseskivene da det ødelegger bremseeffekten.
  • Drypp litt olje på vaiere og vaiergjennomganger. Sett gjerne sykkelen på hodet for å komme til overalt.
  • Kontrollere og bytte vaiere på bremser og klosser. Sjekk gummi på bremseklosser og at vinkelen på gummien står rett på felgen. Om du har skivebremser bør du kontrollere at de fungerer som de skal. Opplever du at bremsene er veldig myke eller har lav bremseeffekt kan det være på tide å bytte bremsevæske. Det finnes litt ulike bremser så vi anbefaler at du tar turen innom et sykkelverksted om du er usikker.
  • Om det lekker luft fra dekket kan du enkelt fikse dette selv med et lappesett fra sykkelbutikken. Du begynner med å ta av dekket på den ene siden slik at slangen synes og er enkel å ta ut (bruk et par dekkspaker fra lappesettet). For å finne ut hvor slangen lekker fylles den med luft og deretter dyppes i vannbad for å se hvor det bobler. Puss jevnt rundt hullet før du klistrer på en lapp.
  • Om du har et kjede som har røket eller er slitt kan du bytte eller fikse dette selv. Du trenger da kun en kjedekutter som presser ut en låsepinne, slik at du får av kjedet og kan bytte det ødelagte leddet eller sette på nytt kjede.
  • Gå over alt av skruer og sørg for at de sitter skikkelig. Skruen på styrestaget skal ikke strammes for hardt da det kan skade lageret.
  • Øvrige reparasjoner som dempegafler, bytte av lagre, drivverk etc. er det ofte ganske krevende og anbefales å sette ut til et av byens mange verksteder.
Man trenger ikke være Reodor Felgen for å fikse sykkelen.

Tid, økonomi, helse, miljø OG kos

En sykkel trenger selvsagt ikke være dyr, men selv om du går for en litt kostbar elsykkel vil du som regel komme godt økonomisk ut av det når du regner inn besparelser på andre transportmidler over litt tid.

For deg som liker å trene er helseeffekten av sykling formidabel og den daglige sykkelturen erstatter mange harde økter på et treningsstudio i løpet av et år. Visste du at en halvtime sykling forbrenner 300-600 kalorier avhengig av intensitet? Om trening er målet er er det selvsagt en ordinær, pedaldrevet sykkel som trengs, tilpasset forholdene du skal sykle i.

For de som ikke først og fremst skal trene, og kanskje synes det er litt i lengste laget å sykle til jobb og aktiviteter, anbefaler vi elsykkel. Dette vil mer enn doble effektiv rekkevidde for sykkelen, oppoverbakker blir plutselig morsomme og du kommer frisk og opplagt frem til målet.

Klima- og miljøaspektet er som kjent en av hovedgrunnene til at Oslo kommune er opptatt av å få folk til å sykle. For når folk sykler i stedet for å kjøre bil går utslippene ned og luftkvaliteten opp til glede for hele byen. Og nettopp dette er i ferd med å skje. En nylig undersøkelse viser nemlig at 56% av landets elsyklister har kunnet kvitte seg med bilen etter anskaffelse av elsykkel. Og de som gjør det angrer ikke.

Opplevelsen av å få litt vind og sol i ansiktet på morgenkvisten gjør at folk føler seg mer opplagt og  produktive på jobb. Oslo kommune gjør mye for at det skal være effektivt, trygt og komfortabelt å komme seg rundt, sommer som vinter. De har også etablert servicestasjoner og parkeringsløsninger. Med sykkelkartet til Oslo kommune kan du la deg inspirere til å utforske byen på nye måter og finne de beste rutene.

Sykkelen åpner byen på nye måter

Det er stort sett gode og trygge forhold på Oslos sykkelveier, men som myk trafikant er det uansett viktig å ta sine forholdsregler. Det er lurt å bruke hjelm og refleks, og sørg for gode dekk og at bremser og annet teknisk utstyr fungerer slik det skal. Viktigst av alt: vis hensyn til andre trafikanter og fotgjengere.

Mange er redde for sykkeltyverier, særlig hvis man har en dyr og flott sykkel. Du trenger en solid og god lås, en billig investering for å sikre en kostbar sykkel. Det er også stadig flere som har mulighet til å parkere trygt både på jobb og hjemme. Oslo kommune tilbyr tilskuddsordninger for borettslag og bedrifter som ønsker å legge til rette for sykling, og trygg sykkelparkering er noe kommunen satser på.

Det er altså ingen grunn til å vente, sesongen er i gang og belønninger venter på de tusenvis som allerede har tatt hele byen i bruk.