Vinn en eksklusiv reise og opplev storslagen arkitektur i Tyskland

Gratulerer, Bauhaus! Tyskland feirer designbevegelsens 100-års jubileum og du kan være med.


Shell-Haus i Berlin
Shell-Haus i Berlin. Foto: © VisitBerlin, Nele.

Jubileet feires av Tysklands Nasjonale Turistkontor med en stor konkurranse i Bahaus’ ånd, der du kan vinne en opplevelse i design, arkitektur og håndverk. Vinnerne får bli med på en eksklusiv Bauhaus-reise, og gå i fotsporene til den modernistiske bevegelsen sammen med meg, Melissa Hegge, og tre andre kjente influensere og fotografer fra de nordiske landene.

Du kan lese mer om konkurransen og melde deg på her.

Bauhaus - en kunstnerisk institusjon

Mange av oss forbinder ordet «Bauhaus» med en bestemt type moderne arkitektur, men Bauhaus var mye mer enn bare en arkitekturstil – det var faktisk en bevegelse. Denne bevegelsen fortsatte å leve videre selv etter at Bauhausskolen ble stengt for godt etter kun 14 år. Bauhausskolens nye tenkemåte har hatt en enorm innflytelse på arkitekturen, designet og kunsthåndverket som vi omgir oss med i dag.

Det hele begynte i 1919 da den tyske arkitekten Walter Gropius etablerte Staatliches Bauhaus i den tyske byen Weimar. Bauhaus betyr «byggehus», men her ble det ikke undervist i arkitektur. Bauhaus var en kunstnerisk institusjon, dedikert til å samle alle kunstneriske disipliner under ett tak – fra malerkunst til keramikk. Bauhauselevene fikk ikke opplæring i å tegne stilleben eller forme leire – i stedet lærte de å se på verden på en ny måte, og deres lærere var ingen andre enn de førende ekspresjonistiske kunstnerne på den tiden, Klee og Kandinsky. Målet med dette var å skape et nytt og bedre samfunn i Tyskland, som var preget av etterdønningene etter første verdenskrig.

Skolen ble stengt i 1933 etter massivt press fra nazistene, som hevdet at skolen var et sentrum for kommunistisk intellektualisme. Elever og lærere ble spredt utover hele verden, og dette er årsaken til at bevegelsen har fått massiv innflytelse i ettertiden, til tross for Bauhausskolens korte levetid.

Less is more. Dette sitatet har fulgt meg siden jeg gikk på designskole på 90-tallet. Som grafisk designer har jeg alltid hatt en minimalistisk tilnærming, til den grad at bare kjernen av et design opptrer. Less is always more er en forlengelse av Bauhaus-tankegangen, og det innebærer at man fjerner all overflødig pynt og ornamenter.

Opplev Bauhaus med egne øyne

I Tyskland feires 100-årsjublieet med flere utstillinger og åpninger av nye museer. Du kan oppleve et utvalg av det aller beste hvis du melder deg på konkurransen og blir en av de heldige som får være med meg på Bauhaus-tur til Tyskland i september.

Gropius-Sammlung Weimar.
Gropius-Sammlung Weimar. Foto: Andrew Alberts © Heike Hanada laboratory of art and architecture 2019.

Turen går i bevegelsens fotspor og til alle byene hvor Bauhaus eksisterte som kunstnerisk institusjon: Weimar (1919-1925), Dessau (1925-1932) og Berlin (1932-1933).

Du kan lese mer om konkurransen og melde deg på her.

Bauhaus museum Weimar
Bauhaus museum Weimar. Foto: © Weimar GmbH Thomas Müller.

I Weimar skal vi besøke det nyåpnede Bauhaus-Museum Weimar – som minner mer om et arbeidsverksted enn et kunstmuseum – tegnet av den tyske arkitekten Heike Hanada. Museets fokus ligger på å vise hvor stor betydning Bauhausskolen har for våre liv i dag.

Bauhaus museum Deessau
Bauhaus museum Dessau. Foto: Bauhaus museum, González Zabala, Dessau.

Etter dette går turen videre til Dessau. Her har det lille spanske arkitektkontoret Gonzalez Hinz Zabala tegnet den gamle industribyens nye Bauhaus-museum, som reiser seg triumferende over historiske «Stadtpark». Museet er inspirert av den velkjente konstruksjonen fra Bauhausskolen, som ligger på andre siden av jernbaneskinnene. Kronjuvelene i Bauhaussamlingen, som aldri tidligere er blitt stilt ut, skal fra september vises frem i et stort, svart «skattekammer», som svever fra museets loftkonstruksjon.

Museum für Gestaltung Berlin
Museum für Gestaltung Berlin. Foto: © Tillmann Franzen (tillmannfranzen.com)

Turen ender i den pulserende storbyen Berlin, hvor skolen så vidt rakk å åpne under den velkjente arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, før den ble stengt i 1933. Vi skal besøke byggeplassen hvor det utvidede Bauhaus-arkivet skal stå. Arkivet er tegnet av det tyske arkitektfirmaet Staab Architekten. Vi skal også på oppdagelsesferd gjennom byen og lete etter spor av bevegelsen, før vi endelig sier «Danke, Bauhaus» og reiser hjem med bagasjen full av Bauhaus-minner og nye venner.

Gropius House Berlin.
Gropius House Berlin. Foto: DZT Paris, Joseph Jabbour.

På Bauhaus-turen reiser du blant annet sammen med vinnerne av konkurransen fra de andre nordiske landene (Danmark, Sverige og Finland) samt fire kjente influensere og fotografer. Fra Finland tar jeg med meg Kristo Vedenoja, som er kjent på Instagram for sine minimalistiske og symmetriske bilder av Helsinkis vakre arkitektur. Sverige representeres av Tekla Severin. Tekla er glad i pastellfarger og tar fortryllende bilder av bygningsfasader, arkitektoniske detaljer og dagligdagse objekter. Sist men ikke minst tar jeg med meg Mette Willert fra Danmark. Mette er kjent for sine stilrene og grafisk komponerte bilder av byens arkitektur og byrom, som hun deler på sin Instagram-profil.

Jeg håper du vil være med på en uforglemmelig Bauhaus-reise!

Du kan lese mer om konkurransen og melde deg på her.

Mer om influenserne

Tekla Severin har bakgrunn som arkitekt og jobber i dag som selvstendig innredningskonsulent og content producer, primært innen svensk og internasjonal møbel- og designbransje.

Mette Willert har en grad fra Copenhagen Business School. Hun har jobbet hos DSB i en periode på 10 år, de siste fem som content manager i DSBs markedsføringsavdeling. I dag jobber hun som selvstendig content strategist og foredragsholder for danske og internasjonale kunder.

Melissa Hegge er grafisk designer og jobber i dag som content creator og interiørblogger. Hun har blant annet bygget opp et sterkt fellesskap rundt sin vakre norsk-design-hytte gjennom Airbnb.

Kristo Verdanjos store lidenskap er å dokumentere en fortelling om Helsinkis arkitekturarv gjennom bilder. Samtidig oppfordrer han folk til å løfte blikket og se på byens fasader samt utforske byens kulturarv.